Brak mozliwosci odebrania dowodu pojazdu (brak możliwości rejestracji)

• Autor wątku Autor wątku MaestroPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaestroPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli jest to nie odpowiedni dział.

Mam dylemat, kupiłem samochód(zarejestrowany w Polsce , bez dowodu ponieważ był zabrany przez policje) który prawnie jest bez prawa do rejestracji (tak to rozumiem) ponieważ nie zgadzają się umowy które dostałem przy kupnie. Chcąc odebrać owy dowód (zrobiłem wszystko by było to możliwe) Pani w WK powiedział mi że nie jest w stanie mi go oddać ponieważ jak napisałem wyżej umowy nie są zgodne:

1. umowa- jest podrobiona ( nie ma współwłaściciela podpisanego w umowie, sprzedający z 1-wszej umowy sprzedaje auto Panu z 3-ej umowy, a nie Panu z 2-ej umowy jak to powinno być prawidłowo)

2. umowa- nie mam ( ta umowa została zgłoszona, prawdopodobnie jako pierwsza, nie mam informacji co do poprzedniej/ich)

3. umowa- jest ok aż do tej mojej 6-ej (od 3 do mojej nie zostały zgłaszane nabycia pojazdów -tak mi powiedziała Pani z WK)

I tu jest moje pytanie czy w takim bądź razie jest możliwość rozebrania auta na części i sprzedania ich osobo, czy za jakiś czas nie przyjdzie mi wezwanie za ubezpieczenie lub inne problemy związane z ową sytuacją?

Na chłopski rozum ja nie widnieje jako właściciel pojazdu ponieważ nie mogę go prawnie udowodnić by odebrać dowód i w przyszłości przerejestrować pojazd.

Myślę że jasno przedstawiłem swój problem, jeżeli nie, proszę o pytania postaram się to jakoś inaczej "rozrysować".
Pozdrawiam

Powrót