Brak nakazu zapłaty - co dalej robić?

• Autor wątku Autor wątku iverson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
iverson

iverson

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam.
Złożyłem pozew o zapłatę do EPU. Nie dołączyłem oryginału
umowy pożyczki. Sąd wydał dziś postanowienie o braku podstaw
do wydania nakazu i przekazaniu sprawy.
Można to jeszcze jakoś uratować?
Proszę o pomoc.

RE: Brak doręczenia oryginału umowy do pozwu o zapłatę.

Pozew o zapłatę w EPu wnosi się wyłącznie elektronicznie. zatem pozew taki nie wymaga załączania dowodów, wystarczy jedynie na tym etapie, jeśli powód sie na nie powoła i je wykaże.
EPU powołane jest do roztrzygania spraw nieskomplikowanych, w których nie jest wymagane przeprowadzenie dowodów. Od nakazau zapłaty wydanego tą drogą przysługuje oczywiście sprzeciw, ale rozpoznanie nastąpi już w sądzie tradycyjnym.
Tak więc nie załączenie umowy do pozwu w EPU nie może skutkować wydaniem braku podstaw do wydania nakazu zapłaty. W mojej ocenie raczej uzasadnienie pozwu budzi wątpliwości sądu, gdyż nie zawiera konicznych elementów w tym zakresie.

RE: Brak doręczenia oryginału umowy do pozwu o zapłatę.

Ok, bardzo dziekuje. Wykazalem wszystkie dowody tzn. umowe pozyczki oraz dwa wezwania do zapłaty. Wszystko pisałem dokładnie dlatego nie mam najmniejszego pojęcia dlaczego sąd nie wydał nakazu.

Warto dzwonić do sądu i pytać dlaczego tak się stało?

Rozumiem, że sprawa trafi teraz do rejonowego właściwego dla pozwanego?

Co dalej można teraz robić?

W EPU nie składasz żadnych dowodów. Czekaj na wezwanie z sądu rejonowego do uzupełnienia pozwu (będziesz musiał dopiero teraz tą umowę wysłać do sądu). Co od braku podstaw do wydania nakazu to musiała być jakaś nieścisłość w samym pozwie. Trzeba przeczytać uzasadnienie :)

Ok, wielkie dzięki.

Mam wątpliwości odnośnie opłaty od pozwu.

Opłaciłem pozew do epu około 350 zł.

Chyba nie będę już musiał opłacać drugi raz pozwu w momencie kiedy trafi sprawa do sądu rejonowego właściwego dla pozwanego?

Będziesz musiał uzupełnić opłatę do wysokości takiej, jaka obowiązuje w postępowaniu, w którym sąd będzie dalej rozpoznawał sprawę. W epu opłata ta wynosi 1,25% od wartości przedmiotu sporu. Standardowo zaś jest to 5%.

zomada napisał:
Będziesz musiał uzupełnić opłatę do wysokości takiej, jaka obowiązuje w postępowaniu, w którym sąd będzie dalej rozpoznawał sprawę. W epu opłata ta wynosi 1,25% od wartości przedmiotu sporu. Standardowo zaś jest to 5%.

Naprawdę, a czy uzasadnienie do ustawy to czytał drogi odpowiadający, czy nie czytał??!! Może tak w jakimś komentarzu napisano??!!

Chociaż nie zdziwię się, że sąd jakiś wzywał, lecz było to błędem.

Zgodnie z komentarzami, znaną mi praktyką oraz treścią uzasadnienia do ustawy, obowiązuje zasada kontynuacji, więc brak jest podstaw do wzywania do czegokolwiek, poza dowodami oraz pełnomocnictwem papierowym i ew. opłatą od niego.

rafal_26 napisał:
Naprawdę, a czy uzasadnienie do ustawy to czytał drogi odpowiadający, czy nie czytał??!! Może tak w jakimś komentarzu napisano??!!

Zgodnie z komentarzami, znaną mi praktyką oraz treścią uzasadnienia do ustawy, obowiązuje zasada kontynuacji, więc brak jest podstaw do wzywania do czegokolwiek, poza dowodami oraz pełnomocnictwem papierowym i ew. opłatą od niego.

Po pierwsze nie życzę sobie odpowiedzi w stylu "drogi odpowiadający" itp. Świadczy to o twoim poziomie prowadzenia dyskusji.

Po drugie, co do meritum, sprawa została przekazana do zwykłego sądu z powodu braku podstaw do wydania nakazu zapłaty. W takiej sytuacji opłatę uzupełnia się - poczytaj komentarze.
Opłaty nie uzupełnia się w razie przekazania z powodu skutecznego wniesienia sprzeciwu.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że następnym razem bardziej zgłębisz temat, zanim zaatakujesz kogoś (bo ton Twojej wypowiedzi odbieram jako atak).

rafal_26 napisał:

Chociaż nie zdziwię się, że sąd jakiś wzywał, lecz było to błędem.

A wiesz Rafał gdzie apelacja gdańska ma ten komentarz?

Właśnie tam. A (d)opłaty pobiera w najlepsze.

rewt napisał:
A wiesz Rafał gdzie apelacja gdańska ma ten komentarz?

Właśnie tam. A (d)opłaty pobiera w najlepsze.

Dokładnie. Znam też inne okręgi niż Gdańsk, które opłatę pobierają.

Ostatnio SRy w lubelskiem też wzywały do braków, poprzez złożenie formularzy, ale każdy, kto się odwołał do SO, wygrał.

Zresztą problem widzi też MS, bo w noweli wprost wskazali, że opłata NIE BĘDZIE pobierana.

Podobnie niektóre sądy rozpoznające zwracają opłatę po sprzeciwie, jeśli powód cofnie przed nimi pozew, pomimo że jest to błędna praktyka.

Jednak nie powinniśmy pisać na forum o tym, co jest ZŁE, a o tym, jak być powinno.

W każdej chwili mogę udostępnić stosowne rozstrzygnięcia. Zresztą koledzy pełnomocnicy, jeśli są zainteresowani problemem, powinni sami wystąpić o stosowne orzeczenia w drodze dostępu do informacji publicznej.

Widać nie jesteście.

zomada - więc nie pisz z takim przekonaniem, co u Ciebie i co gdzieś robią.

W ten sposób sprowadzasz sam dyskusję do opowieści matki alimenciary, która wskazuje, co powinno się zrobić, aby dostać alimenty na dorosłe dziecko od babci - bo "ona dostała".

Również czytałem, że nie ma potrzeby dopłaty, ale w wypadku gdy sprawa trafia z e-sądu do SR kiedy pozwany wniesie skuteczny sprzeciw.

Jak jest w wypadku braku podstaw do wydania nakazu dowiem się za jakiś czas.

Rozumiem, że lepiej przygotować się na dopłatę ponad 1000zł. Ewentualnie mogę chyba zadzwonić do SR tam gdzie jest przekazana sprawa i zapytać czy będą chcieli żebym dopłacił.

Kiedy będę dowoził osobiście dowody, mam nadzieje, że nie będę musiał składać pozwu na formularzu, ale czytałem, że mogę być i do tego wezwany.
Jako dowody posiadam oryginał umowy pożyczki, potwierdzenie wysłania poleconego oraz pisemko z podpisem pozwanego, że odbiera on pismo wezwanie do zapłaty - to chyba wystarczy? Nie mam żadnego pełnomocnika, ale zastanawiam się czy nie skorzystać z pomocy adwokata, bo kwota nie jest mała.

Podpowiedzcie w jaki sposób sprostować w pozwie, że żądam odsetek od dnia następnego po upłynięciu terminu spłaty pożyczki. Składać jakiś wniosek?

Teraz już wszystko będzie się to odbywało na posiedzeniu jawnym i będę wzywany razem z pozwanym na rozprawę?

Jeszcze takie pytanie, ile może potrwać zanim sprawa z e-sądu trafi do SR?

Ostatnia edycja:
Zresztą problem widzi też MS, bo w noweli wprost wskazali, że opłata NIE BĘDZIE pobierana.

Wskazali, że opłata nie będzie pobierana w razie skutecznego wniesienia sprzeciwu, a nie braku podstaw do wydania nakazu zapłaty (z tego co piszesz wynika jakbyś nie odróżniał tych sytuacji). Gdyby było inaczej, to z łatwością można by omijać 5% opłaty składając pozwy w epu nawet w razie braku podstaw do wydania nakazu, tylko po to aby zapłacić 1,25% zamiast 5%.

zomada - więc nie pisz z takim przekonaniem, co u Ciebie i co gdzieś robią.

W ten sposób sprowadzasz sam dyskusję do opowieści matki alimenciary, która wskazuje, co powinno się zrobić, aby dostać alimenty na dorosłe dziecko od babci - bo "ona dostała".

Nie odwracaj kota ogonem. To Ty napisałeś z zaskakującą pewnością siebie, że opłat się nie uzupełnia, mimo że jak widzisz sądy pobierają te opłaty i jest to praktyka powszechna. Więc zapewnianie kogoś, że nie będzie musiał uiścić opłaty, może spowodować u tej osoby niemałą konsternację, gdy jednak okaże się, że taką opłątę będzie musiała wyłożyć.

Proszę o odpowiedź na moje pytania ze strony 1, post #10.

iverson napisał:
Teraz już wszystko będzie się to odbywało na posiedzeniu jawnym i będę wzywany razem z pozwanym na rozprawę?

Jeszcze takie pytanie, ile może potrwać zanim sprawa z e-sądu trafi do SR?

1. wniesiesz już papierowe pismo; ale oddalenie powództwa w zakresie tych odsetek nie ma znaczenia, ani w kwestii "wygranej i zwrotu kosztów", ani żadnej innej;
2.tak;
3.zazwyczaj sąd pobiera akta po kilku dniach, ale nie ma reguły;

zomada napisał:
Więc zapewnianie kogoś, że nie będzie musiał uiścić opłaty, może spowodować u tej osoby niemałą konsternację, gdy jednak okaże się, że taką opłątę będzie musiała wyłożyć.

Konsternacje miał, bo sam wyczytał, co wskazał na poprzedniej stronie, że jednak nie musi niczego dopłacać.

Co do praktyki innych sądów, wiesz widziałem już wiele idiotycznych rozstrzygnięć, czy to oznacza, że gdy ktoś mnie pyta o termin przedawnienia, a sąd nie odróżnia skutków wniesienia pozwu (art. 165 § 2 kpc) w kwestii proceduralnej i materialnej, to co mam pisać, że nie było przedawnienia, skoro pozew złożono na poczcie i liczy się wg. sądu data nadania na poczcie, bo być może ten sąd nie będzie tego znał??!!

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Mam kilka wątpliwości co do wnoszenia tego pozwu na formularzu.

Muszę wnieść w pozew w 2 egzemplarzach - 1 dla sądu, 1 dla pozwanego?

Dowody takie jak oryginał umowy pożyczki, potwierdzenie pocztowe nadania wezwania do zapłaty, potwierdzenie z podpisem pozwanego odebrania wezwania do zapłaty - również dołączać do pozwu wszystko w 2 egzemplarzach?

Zastanawiam się czy te 3 dowody w zupełności wystarczą, czy może poprosić kolegę, który o wszystkim wie, żeby był świadkiem i potwierdził wszystko na rozprawie?

Wszystko w dwóch egz., poza pełnomocnictwem (o ile jest).
Przedstawione dowody powinny wystarczyć, ale im więcej tym lepiej. Świadek może być.
A jest jakiś dowód na odebranie przez pozwanego pożyczonej kwoty?

Na umowie pożyczki jest jeden punkt który brzmi, że pożyczkobiorca potwierdza odbiór pieniędzy podpisując niniejszą umowę.

Witam,
pod koniec marca złożyłam pozew do EPU, pozew został opłacony.
Do dnia dzisiejszego nic z ta sprawą sie nie dzieje, nie wiem czy ja mam wysłać pozew do pozwanego ? Czy to sąd wszystko załatwia i mam czekać na odpowiedź ? Jeżeli tak to ile to może trwać ? Ponieważ minął już miesiąc od opłaty pozwu.
Czy jeżeli wszystko będzie z pozwem w porządku to EPU od razu wystawia nakaz do zapłaty? Czy będę musiała jeszcze dostarczyć oryginały dowodów i dopiero wówczas będzie wystawiony nakaz? Czy wygląda to w ten sposób że jeśli EPu nie jest w stanie wydać nakazu, przekazuje sprawę do sądu rejonowego i dopiero wówczas dostarcza się oryginały dokumentów i jest normalna sprawa ? Jakie wiążą się z tym opłaty jeśli w EPU zapłaciłam 30,78zł

Generalnie, co dzieje się dalej po opłaceniu pozwy ? :)

Powrót