brak notatki ze zdarzenia drogowego

• Autor wątku Autor wątku sucre100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sucre100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam taki problem. Byłem uczestnikiem zdarzenia drogowego (kolizja aut), została wezwana policja, która orzekła, że jestem stroną poszkodowaną. Nie prosili o dokumenty, sprawdzali i zapisywali coś w "tablecie". Po ustaleniu sprawcy orzekli, że winny jest inny kierowca, który otrzymał mandat i prosili abym zapisał jego dane potrzebne do zgłoszenia szkody. Otrzymałem numer polisy, nr rejestracyjny, imię i nazwisko sprawcy oraz jakiś numer SWD-xxxx/24 z nazwą komisariatu (pomyślałem, że to numer notatki).

Po miesiącu dostaję wiadomość od ubezpieczyciela, że po kontakcie z komisariatem w celu udostępnienia notatki w odpowiedzi usłyszał, że "takiego zdarzenia nie ma w systemie".

Ktoś ściemnia czy zostałem bez potwierdzenia i nic nie ugram?

Kontaktuj się z komendą policji która powinna mieć informacje o zdarzeniu. Samodzielnie nie zapisałeś numerów rejestracyjnych pojazdu który był sprawcą kolizji?

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Mam dane sprawcy tj. Imie i nazwisko, numery polisy tira oraz przyczepy, numery rejestracyjne tira oraz przyczepy oraz ten numer SWD-xxxx/24. Policjant sam mi to podyktował i kazał zapisać.

To zadzwoń na komendę policji i zapytaj o temat. Jak będą mało rozmowni to wyślij pismo z wnioskiem o udzielenie informacji.

Jeśli powyższe nie pomoże lub zależy Ci na czasie zgłoś samodzielnie szkodę do TU, podaj numer rejestracyjny pojazdu oraz polisy OC i jeśli tylko sprawca potwierdzi, że był sprawcą kolizji będziesz mógł zacząć likwidować szkodę.

Mógłbyś coś więcej powiedzieć jak działa to TU i jak się to załatwia? To pismo to o udostępnienie notatki policyjnej (odpłatne 17zł) czy jakieś inne? Sory ale jestem zielony w tym temacie, to moja pierwsza stłuczka.

TU to skrót od towarzystwa ubezpieczeniowego. Może być takie pismo, jeśli mają taki szablon pisma, to nawet lepiej.

Chodzi o to że możesz samodzielnie zgłosić szkodę, nawet jeśli nie było policji a sprawca np. zbiegł z miejsca zdarzenia. Dane masz, wystarczy że sprawca potwierdzi Twoją wersję zdarzeń.

Powrót