Brak OC - a UFG

• Autor wątku Autor wątku Brodaty25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brodaty25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, bardzo o proszę pomoc w następującej sprawie: Mój ojciec, sędziwy już wiekiem 76 letni obywatel RP dostał ostatnio wezwanie do zapłaty 3 tysięcy złotych za brak ubezpieczenia OC. Napisaliśmy wniosek o umorzenie/rozłożenie na raty ze względu na trudną sytuację ojca. Odpowiedzi nie ma, na domiar złego przyszło drugie już wezwanie. Samochód stara Skoda stoi zapyziała w kącie gdzieś, nie nadając się kompletnie do jazdy. Stan jest taki, że auto nie miało opłacanego OC od blisko dwóch lat. Zaawansowany wiek i nieznajomość przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności ale tata jest już po niedawno przebytym udarze, z bardzo skromną emeryturą. Moje pytanie: Czy UFG może teraz teoretycznie przeprowadzać kontrolę 2 razy w miesiącu? Ojciec dostatnie za każde kolejne 14 dni nieopłaconego OC kolejną karę 3 tysięcy złotych? Czy 3 tysiące to jest maksymalna kara jaką można otrzymać za rok? Nie wyobrażam sobie sytuacji dostawać tych wezwań przez cały rok po 6 tysięcy na miesiąc i jak tu z dochodami i kondycją psychofizyczną naszych emerytów wyżyć w takim kraju z takimi przepisami

3200 to jest maksymalna kara za rok bez OC.

Dziękuję za odpowiedź waldeklubon. Jak mamy się zatem ustosunkować do tego drugiego pisma, które ma oddzielny numer sprawy? Nie odpowiadać na nie?

Nie bardzo rozumiem dlaczego nałożyli kare dwa razy.Kiedy auto mialo ostatni raz wykupione OC i czy była zapłacona cała skladka?

Pierwsze wezwanie od UFG - Dotyczy czynności kontrolnych 19.06-2012 - 11.03.2013 na piśmie data - dostarczone pod koniec marca. Drugie wezwanie - czynności kontrolnych 21.05.2012 - data na piśmie - 15.04.2013 - dostarczone dzisiaj. Cała składka - od dwóch lat brak opłaty.

Jezeli była cała składka to pierwszy rok powinien sie przedłużyć z automatu trzeba to wyjaśnic.A z dat wychodzi mi błąd ze kara jest nałożona dwa razy za ten sam okres.

Przeczytaj to:
https://www.ufg.pl/web/guest/odwolania
W szczególnych przypadkach - uzasadnionych przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego - UFG może umorzyć opłatę w całości lub części, bądź też udzielić ulgi w jej spłacie(rozłożyć na nieoprocentowane raty, bądź odroczyć termin płatności). Konieczne jest jednak złożenie odpowiedniego wniosku wraz z obszernym uzasadnieniem oraz rzetelnym udokumentowaniem trudnej sytuacji materialnej/życiowej. Jeżeli korzystasz ze wsparcia ośrodka pomocy społecznej - do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający fakt przyznania świadczeń.

Dzięki za pomoc dziadziuś, właśnie skorzystaliśmy z tego prawa pisząc odpowiedni wniosek. Nie dostaliśmy odpowiedzi a zamiast tego drugie pismo wzywające do zapłaty kolejnych 3 tysięcy złotych na inny numer konta. Czyli maksymalny roczny wymiar kary to 3 tysiące złotych za 2012 rok ? Te kwoty nie mogą się sumować?

Czy UFG ma prawo karac za braki sprzed 2 lat – czyli wstecz? Słyszałem że tylko rok bieżący. To co pisano wcześniej nie do końca jest jasne. Do kogo odwoływać się jeśli UFG jest głuche na dowody udokumentowane? Sprzedałem w marcu 2017, kontrolowali w listopadzie i teraz żądają dokumentacji za cały 2017 rok gdy przecież oddaje się je nabywcy pojazdu. Czy oni są normalni? Po 2 latach ja mam pamiętać co i gdzie. Powinni ścigać nabywcę.

1) Czy poinformowałeś ubezpieczyciela po sprzedaży pojazdu?
2) Prześlij umowę sprzedaży pojazdu do UFG

A czy po 3 latach od obowiązku dokonania ubezpieczenia OC nie przedawnia się? Moim zdaniem tak.

Rzecznik:
"Roszczenia takie ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia dokonania kontroli, nie później jednak niż z upływem 3 lat od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym nie spełniono obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego. Są jednak sytuacje, które przedłużają ten termin. Bieg przedawnienia jest bowiem przerywany przez:
1) każdą czynność organu egzekucyjnego podjętą w celu wyegzekwowania opłaty,
2) uznanie przez zobowiązanego niespełnienia obowiązku ubezpieczenia i dochodzonej w związku z tym opłaty (np. przyznanie się, że nie spełniliśmy tego obowiązku),
3) wszczęcie postępowania przed sądem powszechnym w sprawach ustalenia istnienia bądź nieistnienia obowiązku ubezpieczenia,
4) zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

Powrót