Brak OC - kto odpowiada kierowca czy właściciel?

• Autor wątku Autor wątku piotrek73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Jak w temacie, kto zostanie ukarany karą 2000zł na fundusz w przypadku braku opłaty OC ? Kierujący pojazdem w momencie kontroli czy jego faktyczny właściciel? Pozyczyłem od kolegi samochód na pare dni teraz patrzę do dowodu i OC jest nieopłacone od kilku miesięcy teraz boje sie jechać go oddac :mad:

opłać a potem jedz a obowiązek ubezpieczenia spoczywa na właścicielu ale w razie W to ty bedziesz miał kłopoty i ponosił konsekwencje

Nie bede opłacał za kogoś OC :roll: .Czy przy kontroli grozi mi tylko mandat za brak dokumentów ? Ewentualna kara do funduszu jest dla właściciela?

tzn. generalnie jak polisa nie została opłacona i nie została wypowiedzona, to nadal jest ważna, bo się automatycznie przedłuża. No chyba że jest to polisa z przed dwóch lat;) Wiec kary od FG na pewno nie będzie. Nie wiem czy za jazdę bez zaświadczenia o posiadanej polisie, policja nie ma prawa odholować samochodu. Najlepiej oddaj znajomemu dokumenty i niech sam sobie przyjedzie po samochód, albo opłaci składkę:D

Za brak ważnego OC przy sobie holują pojazd. Mandat to oczywistość.

A kara idzie na właściciela a nie na kierowcę. Kierowca dostanie tylko mandat np. za brak dokumentów..

Powrót