Brak OC, stłuczka, wypłata odszkodowania z AC poszkodowanego.

• Autor wątku Autor wątku Wilu13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wilu13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zdarzyła mi się taka sytuacja:
Jechał samochodem kolegi który jak się okazało nie posiada OC (2 dni po terminie). Wydarzyła się stłuczka parkingowa z Mojej winy.
Jeśli chodzi o mandat i karę z UFG to wszystko rozumiem.

Szkoda została rozliczona AC poszkodowanego w PZU a nie z UFG (ponieważ w pierwszej kolejności idzie z AC).

Teraz PZU żąda od Mnie sporej kwoty (jak na tak małe szkody).
Do tego nie chce udostępnić mi wyceny szkody bo nie jestem właścicielem pojazdu ani ubezpieczającym.

Pytanie Moje jest takie: Czy w 100% obarczony kosztami w tej sytuacji zostaje tylko sprawca zdarzenia? a nie 50%/50% z właścicielem pojazdu, który nie dopełnił formalności z OC. - Tak jak w przypadku kiedy szkoda wypłacana jest z UFG

Wsiadając do samochodu powinieneś sprawdzić wszystkie dokumenty. Natomiast jeżeli polisa OC była opłacona w całości za poprzedni rok (Twój znajomy nie był również nowym właścicielem) to polisa powinna automatycznie się odnowić.

Właściciel jeździł na OC poprzedniego właściciela samochodu i nie dostawał przez to żadnych informacji, że polisa wygasa. Zapomniał o temacie i polisy brak.

Ostatnia edycja:
Jeżeli była polisa automatycznie przedłużona to nic płacić nie będziecie musieli.

gość 0033 napisał:
Jeżeli była polisa automatycznie przedłużona to nic płacić nie będziecie musieli.

Polisa zbywcy nie odnawia się automatycznie. Wygasa.Trzeba samemu pilnować terminów i kupić na czas nowe OC.

Karambol przeczytaj mój wcześniejszy post #2 gdzie o tym napisałem. Natomiast post # 3 był zmieniony po tym jak ja napisałem swoją odpowiedź spójrz na godziny. Tyle w temacie nie musisz przepraszać.

Powrót