Brak ochrony danych osobowych pobranych z CEiDG

• Autor wątku Autor wątku color1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

color1

Użytkownik
Odpowiedzi
38
"Od 19 maja 2016 roku ustawa o ochronie danych osobowych nie będzie miała zastosowania do jawnych danych i informacji udostępnianych w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (tzw. CEIDG)..." i tak dalej

Mam w związku z tym pytanie, czy istnieje jakiś formalny sposób aby zmusić firmę "krzak", która publikuje na swojej stronie cały zbiór danych o przedsiębiorcach pobranych z CEiDG (głównie chodzi o osoby fizyczne prowadzące jednoosobowa DG), do usunięcia moich danych osobowych ze swojej bazy i strony ?

Irytuje mnie np., że po wpisaniu w wyszukiwarkę google mojego nr NIP od samej góry zaindeksowanych jest piedrylion jakiś firm "krzaków" które publikują tego typu rejestry pod przykrywką "celu informacyjnego", a tak w zasadzie chodzi o page-rank ich własnej domeny albo przemycenie swoich reklam czy usług.

Niestety wezwanie do usunięcia moich danych jest bezskuteczne, bo firma "krzak" powołuje się na ustawę o swobodzie działalności gospodarczej i wspomniany powyżej brak ochrony tych danych.

Jak to ugryźć ?

Pozdrawiam.

Nie istnieje, niestety ale u nas będac osobą prowadzącą JDG wyjawiasz wszystkie swoje dane i nie masz żadnych możliwości ich zanonimizowania. Swój problem przedstaw na wiejskiej.

Czy dobrze rozumiem, że nie ma w tej chwili żadnych narzędzi aby na moje żądanie, dane takie zostały usunięte z tych wątpliwych "informatorów" ?

Nie ma, twoje dane są ogólnie dostępne w bazie ceidg i każdy może z nich dowolnie korzystać

A jak ma się do tego prawo do bycia zapomnianym, w świetle nadchodzących w 2018 r. zmian w prawie unijnym w tym zakresie ? Czy po ich wdrożeniu takie sytuacje będą miały szanse być ukrócone ? (ze względu na fakt, że jestem przedsiębiorcą i jednocześnie osobą fizyczną uwidocznioną w tych serwisach, z moimi danymi osobistymi).

Na tę chwilę:

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 39b
Do jawnych danych i informacji udostępnianych przez CEIDG nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 922), z wyjątkiem przepisów art 14–19a i art 21–22a oraz rozdziału 5 tej ustawy.

Na tę chwilę warto również przeczytać artykuły wcześniejsze, szczególnie
Przepis prawny:
Art. 39.
1. Dane CEIDG mogą być nieodpłatnie udostępniane, w sposób inny niż określony w art. 38 ust. 2, po uprzednim ustaleniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki warunków udostępniania tych danych.

2. Podmioty, którym udostępniono dane CEIDG w trybie ust. 1, nie mogą przekazywać tych danych, ani ich fragmentów, innym podmiotom.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Na tę chwilę warto również przeczytać artykuły wcześniejsze, szczególnie
Przepis prawny:
Art. 39.
1. Dane CEIDG mogą być nieodpłatnie udostępniane, w sposób inny niż określony w art. 38 ust. 2, po uprzednim ustaleniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki warunków udostępniania tych danych.

2. Podmioty, którym udostępniono dane CEIDG w trybie ust. 1, nie mogą przekazywać tych danych, ani ich fragmentów, innym podmiotom.

pkt 2 został uchylony z tego co się orientuje

Tak, masz rację, późna pora choć to marna wymówka. Nie miej ust. 1 obowiązuje.

Powrót