Brak Odbioru Przesyłki i Firma Windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku Mizuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mizuki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie, zwracam się z wielką prośbą o poradę w delikatnej sprawie...

Moja, w podeszłym już wieku babcia przeglądając gazetę dała się oczywiście naciągnąć na "super" para-medyk-żel. Opłata miała wynosić 49,99 a paczka miała zostać nadana kurierem. Ponieważ jednak dostawa nie została z moją babcią umówiona na dokładny czas nie było jej w domu i nikt w jej imieniu paczki nie odebrał. Sytuacja ta miała miejsce w styczniu bieżącego roku. Ze strony firmy kurierskiej czy też firmy gdzie moja babcia zamówiła produkt nie nastąpił żaden kolejny kontakt. W dniu wczorajszym przyszło do skrzynki pocztowej zawiadomienie z firmy windykacyjnej o konieczności wpłaty kwoty za paramedyk, ponownej opłaty za kuriera oraz naliczonych odsetek. Pominę fakt jak zostałem w raz z babcią potraktowany przez dział windykacji MPM LTD. gdzie rozmowy nie są rejestrowane a ich pracownice w twarz mi się wyśmiewały, mówiły że nie mają czasu mi niczego tłumaczyć i zwyczajnie się rozłączały... Nie chcą udzielić nam informacji od jakiej firmy zadłużenie zostało zakupione, nie chcą udostępnić nagrania rozmowy (którą jak twierdzą mają). Dzwoniłem w tej sprawie na infolinię praw konsumenta gdzie udzielono mi informacji, iż póki moja babcia nie złożyła nigdzie swojego podpisu nie jest zobowiązana do uiszczania jakichkolwiek wpłat czy ponoszenia konsekwencji domniemanego zakupu (oczywiście wspomniana maść nie jest w naszym posiadaniu). Co więcej MPM LTD jak twierdzą po uiszczeniu wpłaty chcą nam w ciągu 14 dni paczkę ponownie wysłać, jednak znalazłem już informację w gazetach internetowych o sytuacji z Krakowa, gdzie emerytka kwotę im opłaciła a maści nie widziała do dzisiaj (ta sama firma krzak-windykacja). Kiedy tylko delikatnie mówiąc panie w firmie MPM nas zbyły udałem się z miejsca z babcią na komisariat celem zgłoszenia wyłudzenia od niej pieniędzy.

I tutaj pojawia się moje pytanie - czy w tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z tego rodzaju nadużyciem? Czy firma windykacyjna działa zgodnie z prawem konsumenckim?

Ostatnia edycja:
Kodeks cywilny artykuł 535 wyraźnie mówi, że "sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę"

Czyli zamawiając coś należy towar odebrać i zapłacić. Jeżeli ktoś coś zamawia za pobraniem to ma to obowiązek dopilnować i odebrać, nieuzasadnione jest tłumaczenie, że kurier nie umówił się na godzinę przyjazdu. Należało być pod wskazanym adresem i czekać na przesyłkę.

Teraz sprzedawca ma prawo żądać pokrycia kosztów, na jakie został narażony przez nie odebranie przesyłki. W takiej sytuacji będą to koszty przesyłki pobraniowej, która nie została odebrana a także zwrot tej przesyłki do sprzedawcy. Ponadto nadal sprzedawca może żądać zapłaty za towar.

A to, że teraz kupujący podejrzewa, że towar może być "badziewiem" to inna sprawa.

Tylko proszę o jedną jasną informację - skąd ja mam wiedzieć, że ten kurier w ogóle się pojawił? Informację o tym posiadam jedynie od firmy windykacyjnej.

Umowa zawarta została telefonicznie. Jestem właśnie po kolejnej rozmowe z Federacją Konsumentów. Pani przyznała rację co do artykułu kodeksu cywilnego, ale powiedziała że nie wolno zapominać o kodeksie praw konsumenta. Podstawą prawną tutaj powinna być umowa na trwałym nosniku, której tak naprawdę nie posiadamy... Nie ma nawet pokwitowania u kuriera bo go po prostu nie było.

Umowa nie została w ogóle zawarta.

Ustawa z 30 maja o prawach konsumenta:
Art. 20.
1. Jeżeli przedsiębiorca kontaktuje się z konsumentem przez telefon w celu zawarcia umowy na odległość, ma obowiązek na początku rozmowy poinformować konsumenta o tym celu, a ponadto podać identyfikujące go dane oraz dane identyfikujące osobę, w imieniu której telefonuje.

2. Jeżeli przedsiębiorca proponuje konsumentowi zawarcie umowy przez telefon, ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku. Oświadczenie konsumenta o zawarciu umowy jest skuteczne, jeżeli zostało utrwalone na papierze lub innym trwałym nośniku po otrzymaniu potwierdzenia od przedsiębiorcy.

Powrót