Brak odpisu aktu urodzenia - usunięcie braków formalnych

• Autor wątku Autor wątku hazydream
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hazydream

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Składałam wniosek o przywrócenie terminu, jednak nie wiedziałam, że wszystkich dokumentów musi być tyle, ile jest stron w sprawie. Sąd wezwał mnie do przesłania odpisów, ale nie mam ksero aktu urodzenia, którego oryginał odpisu złożyłam w sądzie.

Złożenie wniosku o wydanie odpisu z akt spowoduje uchybienie terminu, bo nie jest to wydawane od ręki.

Mogę wyciągnąć nowy odpis aktu urodzenia, jednak data sporządzenia na odpisie nie będzie taka sama. Co mam robić?

Przyznać się, że tego nie mam i wysłać nowy odpis aktu i jego ksero, czy przesłac jak gdyby nigdy nic samo ksero nowego odpisu aktu urodzenia, licząc że nikt się nie zorientuje?

Można napisać pismo przewodnie, w którym wskaże Pani, że wszystkie posiadane przez Panią oryginały zostały już złożone w sądzie i nie ma Pani możliwości sporządzenia potwierdzonej za zgodność z orygnałem kserokopii. Do takiego pisma załącza Pani nowouzyskany odpis aktu urodzenia w tylu egzemplarzach ilu wskazano. Późniejsza data sporządzenia odpisu dokumentu urzędowego jakim jest akt stanu cywilnego nie jest taka istotna ważna jest treść tego dokumentu. Jeżeli nowouzyskany odpis takiego dokumentu jest zbieżny treścią z już wcześniej złożonym do akt odpisem to nie powinno być problemu.

Ostatnia edycja:
Powrót