Brak odpowiedzi na pozew

• Autor wątku Autor wątku Maciekgw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciekgw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

mam taki problem:

w marcu dostałem zawiadomienie o posiedzeniu sądu i pozew (o wynagrodzenie z rzeczy art. 224 kc i nast. o zapłatę) z którym się oczywiście nie zgadzam.

Problem w tym, że w ciągu 14 dni (z resztą do dziś) nie złożyłem odpowiedzi na pozew, do czego Sąd mnie zobowiązał.

Sprawa jest w poniedziałek, tj. 16 czerwca.

Co mogę teraz zrobić?

Dziękuję z góry za konstruktywne odpowiedzi i nie pouczanie, bo jestem świadom, że powinienem w terminie odpowiedzieć.

poproś o udzielenie głosu na rozprawie i wygłoś swój pogląd. poza tym jako strona będziesz przesłuchiwany i to też okazja do przedstawienia swojego stanowiska. gorzej z dowodami. jeśli dla poparcia swoich twierdzeń będziesz chciał powołać jakieś dowody - np. świadków, dokumenty, to lepiej przygotuj się z tym na rozprawę, bo potem sąd może stwierdzić, że Twoje dowody są spóźnione - o czym zapewne zostałeś pouczony pismem, które zobowiązywało Cię do złożenia odpowiedzi na pozew

Dzięki Karol, za informacje.

Sędzia, będzie wypytywał, dlaczego nie odpowiedziałem na pozew?

Wezwania jako takiego, nie otrzymałem. Tylko informację o posiedzeniu. Oczywiście w sądzie się stawie.

Sad moze zadac pytanie dlaczego w zakreslonym terminie nie przyslal Pan odpowiedzi ( stanie sie tak, gdy bedzie chcial Pan powolac np. swiadkow, czy wnosic o przedlozenie dokumentacji przez strone powodowa).
Moze Pan wlasnie odpowiedziec jak powyzej, ze w pismie z sadu nie bylo informacji jakie konsekwencje wywoluje nie dotrzymanie terminu - nie ma Pan stycznosci z prawem i uznal, ze zapewne nie ma wplywu na przebieg sprawy.

Powrót