Brak odpowiedzi na reklamację

• Autor wątku Autor wątku alfaomegagamma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfaomegagamma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Szanowni forumowicze,
Dnia 26 stycznia wysyłałem drogą mailową pismo reklamacyjne do sklepu, w którym kupiłem wadliwy zegarek. Sprzedawca odpisał mi, że wyśle kuriera, który odbierze ode mnie paczkę z reklamowanym towarem. Kurier przyjechał 2 lutego, odebrał paczkę i dostarczył ją do sklepu dzień później. W paczce umieściłem też pismo reklamacyjne w wersji papierowej. Do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej odpowiedzi odnośnie zasadności mojej reklamacji. Sprostuję również, że przy okazji mojej pierwszej rozmowy ze sprzedawcą (kiedy powiedział, że wyśle kuriera) nie odniósł się on do mojego żądania w ogóle. Żądałem wymiany towaru na nowy, ale z tego co się orientuję, przy pierwszej reklamacji jest to tylko dobra wola sprzedawcy, a mi przysługuje tylko naprawa. Czy jeżeli do dnia 17 lutego (2 tygodnie od odbioru towaru przez sprzedawcę) nie dostanę żadnej odpowiedzi, to znaczy, że reklamacja została uznana i sprzedawca ma obowiązek wymienić towar? W takim wypadku, jeśli sprzedawca nie posiada na stanie tego modelu zegarka i fizycznie nie jest w stanie go wymienić, to mogę zażądać zwrotu pieniędzy? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Podbijam

Niniejszym zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu 02.10.2016
towar w postaci zegarka XXX jest wadliwy. Wada polega na niepoprawnym
działaniu mechanizmu zmiany daty; zegarek, zamiast automatycznie zmieniać dzień tygodnia na
kolejny w języku angielskim, zmienia go na ten sam dzień, ale w języku hiszpańskim (i vice versa).
Kolejnym defektem są zarysowania na elementach mechanizmu widocznych przez szklany dekiel, co
nie powinno mieć miejsca, skoro odsłonięty mechanizm pełni też funkcję ozdobną. Wymienione wady
zostały przeze mnie stwierdzone w dniu 28.12.2016. Z uwagi na powyższe, na podstawie ustawy z
dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny żądam wymiany towaru na nowy (art. 561 § 1).

Naturalnie adresy itd. wyciąłem.

alfaomegagamma napisał:
Dnia 26 stycznia wysyłałem drogą mailową pismo reklamacyjne do sklepu
O ile to był zakup konsumencki, to reklamacja już została uznana za zasadną i należy Ci się wymiana na nowy.

Dziękuję za odpowiedź. Tak, kupowałem jako osoba prywatna. Co wobec tego powinienem teraz zrobić? Wysłać do sprzedawcy jakieś pismo czy zwykłą wiadomość, że oczekuję wymiany towaru, gdyż termin 2 tygodni minął? Jeżeli sklep będzie się wykręcał, to co mam robić dalej?

No dobrze, ale na co i ile? :d

Poczekam, ale wątpię, że go dostanę. Sprzedawca nie ma już tego modelu zegarka na stanie, sprawdzałem. Strzelam, że jak się nie odezwę, to mi za jakiś czas przyśle naprawiony zegarek.

Dalej brak odpowiedzi, więc stwierdziłem, że zaczekam do soboty. Miną wtedy 2 tygodnie od momentu odbioru zegarka. Jak dalej się nie odezwą to do nich napiszęn Może mi ktoś powiedzieć pod jaką nazwą mam szukać wzoru jakiegoś pisma, wezwania do wydania mi nowej rzeczy czy czegoś takiego. Naturalnie jeżeli takie pismo ma sens.

Może ktoś odpowiedzieć? To dla mnie ważne

Powrót