brak odpowiedzi na reklamacje

• Autor wątku Autor wątku zar_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zar_a

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Złozylam reklamacje kosmetyku z uwagi na jego wade. Uznalam, ze produkt jest zepsuty, poniewaz jego konsystencja uniemożliwiała jego użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem.
Poprosiłam sprzedawce o zwrot środków.
Sprzedający nie udzielił odpowiedzi w ciagu 14 dni, wiec swoje zgłoszeni uznałam za zasadne.
Sprzedawca nie zgadza sie ze mną, poniewaz zasłania sie swoim wewnętrznym regulaminem, który stanowi ze termin odp na reklamacje to 30 dni.
Stawia swój regulamin wyżej niż ustawę.
Jaki wiec w tym przypadku jest obowiązujący sprzedawce termin odpowiedzi?

Zgłoś sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta. Szkoda czasu na użeranie się. Ty masz rację oczywiście.

EmSayXYZ napisał:
Ty masz rację oczywiście.

Z treści art. 561(5) Kodeksu cywilnego wynika, że jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Zapis w regulaminie sklepu internetowego dotyczący wydłużenia terminu odpowiedzi na reklamację do 30 dni stanowi klauzulę niedozwoloną.

Termin odpowiedzi na reklamację wynoszący 30 dni nie ma zastosowania do rękojmi.

Ostatnia edycja:
Na podstawie czego złożyłaś reklamację? Rękojmi za wadę, czy z gwarancji? W typowej gwarancji gwarant może dowolnie określać czas rozpatrzenia reklamacji. Chyba, że składałaś reklamację z rękojmi, w takim razie przedstaw zgłoszenie reklamacyjne po anonimizacji danych.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Wanda67 napisał:
Z treści art. 561(5) Kodeksu cywilnego wynika, że jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

czy na pewno ? żądanie to zwrot ... o tym nie mówi podany artykuł

Wanda67 napisał:
Zapis w regulaminie sklepu internetowego dotyczący wydłużenia terminu odpowiedzi na reklamację do 30 dni stanowi klauzulę niedozwoloną.

i znow : skąd ta pewność ? przeczytaj art 7a ustawy o prawach konsumenta :
Przepis prawny:
Art. 7a. prawa konsumenta
Termin udzielenia odpowiedzi na reklamację
1.
Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, przedsiębiorca jest obowiązany udzielić odpowiedzi na reklamację konsumenta w terminie 30 dni od dnia jej otrzymania.
2.
Jeżeli przedsiębiorca nie udzielił odpowiedzi na reklamację w terminie, o którym mowa w ust. 1, uważa się, że uznał reklamację.
3.
Odpowiedź na reklamację przedsiębiorca przekazuje konsumentowi na papierze lub innym trwałym nośniku.

kirman napisał:
Tak. Przytoczony przepis art. 7a z Ustawy o prawach konsumenta jest przepisem ogólnym. Ma zastosowanie w sytuacji gdzie przepisy w sposób szczególny nie definiują podobnych terminów. Umowa o usługi itp. Natomiast art. 561(5) jest przepisem szczególnym odnoszącym się konkretnie do sprzedaży konsumenckiej, oraz odpowiedzialności względem kupującego z tytułu rękojmi.

Ostatnia edycja:
EmSayXYZ napisał:
Zgłoś sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta. Szkoda czasu na użeranie się. Ty masz rację oczywiście.

Przepraszam mój błąd. Przy żądaniu odstąpienia od umowy termin 14 dniowy na odpowiedź nie obowiązuje, tak więc jesteś w kropce. Jeżeli nie podałaś sprzedawcy trybu, w którym skladałaś zgłoszenie to będzie to potraktowane jako rękojmia.

Ostatnia edycja:
Hehh, też strzeliłem gafę sugerując się tytułem wątku o reklamacji. @kirman ma rację, umknęło mi poniższe;
kirman napisał:
żądanie to zwrot ... o tym nie mówi podany artykuł
:ooo:

Powrót