brak odpowiedzi UFG na zarzut w egzekucji

• Autor wątku Autor wątku panzermario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panzermario

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
UFG nalożył na mnie karę za brak OC w związku z czym Urzad Skarbowy prowadzi egzekucję administracyjną.

W dniu 06.10.2021 dostałem z US zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego. W odpowiedzi na to wystosowałem zarzut polegający na nieistnieniu obowiązku i wniosłem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

W reakcji na mój zarzut w dniu 22.10.2021 US zawiesił postępowanie i sprawa czeka na wyjśnienie czyli odpowiedź wierzyciela (UFG) na zarzut.

Od prawie 6 miesięcy UFG nie raczył sie odnieść do mojego zarzutu. Nie pomagają telefony na infolinie ani wiadomości wysyłane przez portal UFG.

Dodam że sprawa dotyczy samochodu który sprzedałem 6 lat temu, nie było przerwy w OC, dokonałem zgłoszenia sprzedaży samochodu w Urzedzie Ewidencji Pojazdów oraz wypowiedziałem umowe OC, wszystko zrobione w terminie. Na szczęście wszystkie dokumenty z tym związane posiadam i zostały wysłane do US.

Moje pytania:
1) jakie kroki mogę podjąć wobec UFG w związku z tym aby przyspieszyć bieg sprawy?
2) US zajął 5800 zł z mojego konta, w związku z tym że kara za brak OC jest bezzasadna, czy mogę domagać sie karnych odsetek od UFG za tak długie przetrzymywanie moich pieniedzy?

Z góry dziękuje za pomoc.

Powrót