Brak odpowiedzi w ciągu 14 dni na zwrot gotówki za towar

• Autor wątku Autor wątku overold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

overold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Czytałem forum i podobne sprawy rozwiązywane są różnie więc chcę opisać swój problem.
Sprawa zaczęła się od 25.10.2014 kiedy oddałem telefon/smartfon/ na 2 karty do naprawy w sklepie Euro Agd na nie działający aparat fotograficzny.
Odebrałem go 23.11.2014 jak widać po miesiącu i jakież moje zdziwienie po sprawdzeniu ogólnym w sklepie telefon działa jednak jak ktoś do mnie dzwonił nie było słychać dzwonka i nikt mnie nie słyszał. Nie działał głośnik zewnętrzny i mikrofon. :mad: 23.11 2014 oddałem znowu z żądaniem wymiany na nowy /lub naprawy/ w ciągu 14 dni dostałem odpowiedź że naprawią wymiana nieuzasadniona wysokimi kosztami.W dniu 12,12,2014 odebrałem telefon po naprawie w sklepie sprawdziłem bardzo dokładnie niby wszystko było ok. dopiero w domu podczas użytkowania telefonu okazało się że telefonu nie można naładować sprawdzałem kilka ładowarek.
W dniu 13.12.2014 złożyłem pismo żądając zwrotu gotówki w związku z tym że towar jest niepełnowartościowy.
Dzisiaj minął 14 dniowy na odpowiedź rozumiem że brak odpowiedzi to uznanie roszczenia.
Więc jutro mogę iść do sklepu z pismem żeby w ciągu siedmiu dni zwrócili mi gotówkę a ja im oddam telefon
Dziękuję za wszystkie opinie

Witam
Tak jak napisałem wcześniej 28-12-2014 byłem w sklepie i złożyłem pismo zobowiązujące sklep do wypłaty kwoty za niesprawny telefon. termin podałem siedem dni.Niestety do dzisiaj ze strony sklepu nie mam żadnej odpowiedzi na e mail bądź telefon. Moje pytanie co teraz mam zrobić. Lekceważenie przez sklep nieodpowiadanie na pisma woła o pomstę do nieba ale to nie to.

Sprzedawca ma ustawowy obowiązek ustosunkować się do reklamacji, której treścią jest żądanie naprawy lub wymiany. Są odmienne poglądy na ten temat, ale należy uznać, że w przypadku odstąpienia od umowy 14-dniowy termin nie biegnie.
Trudno coś Ci podpowiedzieć, bo sprzedawca milczy. Złóż wizytę RK i poproś o pomoc albo złóż reklamację z żądaniem wymiany telefonu na zgodny z umową.

Powrót