Brak opcji wymiany towaru na podobny

• Autor wątku Autor wątku iksnawias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iksnawias

Witam serdecznie,
od razu zaznaczę, że jestem nowy na forum, jednakże zapoznałem się z Poradnikiem konsumenta i nie znalazłem w nim odp. na moje pytanie.

Sprawa wygląda następująco:
Zakupiłem w zeszłym roku w sklepie X-KOM.PL laptopa Asus U36 (na promocji za 1899 zł). Sprzęt ten oddałem w tym miesiącu do naprawy gwarancyjnej (szwankująca matryca) i po dłuższym czasie otrzymałem odpowiedź mailową od Asusa, iż naprawa tego modelu jest niemożliwa (z powodu braku matrycy na stanie) i proponują mi wystawienie noty kredytowej, na podstawie której mam się rozliczyć z moim sprzedawcą (X-KOM.PL).

Zapytałem wobec tego sklep X-KOM.PL czy rozwiązanie sprawy odbędzie się na zasadzie zwrotu gotówki czy wymiany laptopa na nowy model. Okazało się, że tego modelu Asusa w ofercie sklepu już nie ma i proponują mi wymianę na inny, znacznie gorszy model (Samsung Ativ Book 9 Lite). Laptop ten posiada znacznie gorszy procesor, znacznie gorszą kartę graficzną oraz mniej pamięci RAM i mniejszy dysk. Jedyne, co łączy go z moim naprawianym Asusem to cena (1919 zł). Oczywiście nie zgodziłem się na taki stan rzeczy, gdyż nie interesuje mnie użytkowanie sprzętu o znacznie gorszych parametrach, niż te - za które zapłaciłem w zeszłym roku przy zakupie wybranego przeze mnie modelu.

Pytanie moje jest zatem następujące - czy istnieje przepis regulujący fakt, iż w takim przypadku wymiana sprzętu musi nastąpić na sprzęt nie gorszy, niż zakupiony przeze mnie wcześniej?

Upatrzyłem sobie inny model laptopa (Dell Vostro 5470) o podobnym procesorze, karcie graficznej, dysku i ilości RAM, jednakże jest on znacznie droższy (2729 zł). I tutaj rodzi się moje drugie pytanie - czy różnicę w cenie podczas wymiany na droższy model powinien ponieść sklep (lub producent) czy ja?

Nie jest to moja wina, że sklep nie posiada już mojego modelu Asusa na wymianę, a to, że podobny model jest znacznie droższy, też nie zależy ode mnie. Zwrot gotówki w tym przypadku jest dla mnie bardzo nieopłacalny, gdyż za cenę zakupu Asusa nie jestem w stanie zakupić modelu o zbliżonych parametrach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

A co gwarancja ma do tego? Tutaj raczej chodzi o regulacje sklepu, a nie producenta.
Producent wystawia mi notę kredytową i to sklep robi problem, a nie Asus. W regulaminie X-KOM nie ma słowa o wymianie sprzętu.

Chodzi mi jakiś przepis, który regulowałby fakt, iż wymieniany sprzęt nie może być parametrami gorszy, niż ten przy zakupie.

Ostatnia edycja:
Gwarancja ma to do tego, że oddałeś produkt do naprawy gwarancyjnej i to gwarant określa warunki.

iksnawias napisał:
Chodzi mi jakiś przepis, który regulowałby fakt, iż wymieniany sprzęt nie może być parametrami gorszy, niż ten przy zakupie.
Przepisów się nie miesza. Jeśli skorzystałeś z gwarancji to tym "przepisem" jest gwarancja.

Ok, tylko nadal nie rozumiem co mają warunki gwarancji do polityki sklepu X-KOM? Asus, jako gwarant wystawia notę kredytową, którą następnie ja przekazuję do sklepu, by wymienili mi laptopa na nowy. Sklep takiego modelu nie ma - co wówczas reguluje rodzaj/jakość oferowanego przez sklep X-KOM sprzętu w ramach wymiany? Równie dobrze mogą się uprzeć i wydać mi telewizor albo lodówkę...

Roszczenie gwarancyjne skierowałeś do kogo? Do producenta. Producent jest odpowiedzialny zatem odpowiedzialny? Producent. A producentem jest x-kom czy Asus? Producent wskazał sposób rozwiązania sprawy? Zatem producenta pytaj o "warunki" owego rozwiązania, na czym one polegają. Czyli: czytaj warunki gwarancji oraz czym jest "nota kredytowa" i do czego uprawnia.

Ok, rozumiem.
Poniżej zamieszczam odp. od Asusa:

Szanowny Panie,

rozliczenie za pomocą kredyt noty polega na zwrocie kwoty zakupu dystrybutorowi, następnie dystrybutor rozlicza sprzedawcę i to sprzedawca decyduje, czy rozlicza Klienta gotówką (pełna kwota zawarta na paragonie), czy też nowym komputerem o specyfikacji podobnej lub lepszej od zgłaszanego komputera (cena nie ma znaczenia i może być mniejsza).

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy zostanie Pan rozliczony przez swojego sprzedawcę sprzętem, czy też gotówką. Tą kwestię proszę ustalić ze sprzedawcą. W ramach rozliczenia drogą sprzedaży, jako producent wpływ mamy jedynie na formę rozliczenia dystrybutora, który nabył towar bezpośrednio od firmy ASUS.

Czekam na Pana decyzję.

Z poważaniem/Yours sincerely:
Marek Kielisiak
Technical Support Supervisor

iksnawias napisał:
czy też nowym komputerem o specyfikacji podobnej lub lepszej od zgłaszanego komputera (cena nie ma znaczenia i może być mniejsza).
iksnawias napisał:
czy zostanie Pan rozliczony przez swojego sprzedawcę sprzętem, czy też gotówką. Tą kwestię proszę ustalić ze sprzedawcą. W ramach rozliczenia drogą sprzedaży, jako producent wpływ mamy jedynie na formę rozliczenia dystrybutora,
Odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie....

PS
iksnawias napisał:
Jak wspomniałem, nie ma w nich nic przydatnego w mojej kwestii.
Skoro nie ma, to nie obowiązuje.

Ok, czyli równie dobrze mogą mi zaproponować jakieś shitbooka za 1000 zł, bo nic tego nie reguluje, tak?

A jeśli nie zgodziłbym się na propozycję Asusa i poszedł do sprzedawcy (X-KOM) i zgłosił niezgodność towaru z umową? Czy wówczas mają obowiązek zastąpić mi mój sprzęt takim o zbliżonych parametrach?

Ostatnia edycja:
Z tytułu niezgodnosci towaru z umową muszą wymienić na IDENTYCZNY albo oddać pieniądze, jeżeli wada jest istotna.

Kontaktowałeś się w ogóle z Asusem, po odmowie z xkomu?

Ostatnia edycja:
@hatchet
Ustawa wspomina o wymianie na NOWY, a nie IDENTYCZNY (art.8.1)..

Oczywiście. Nowy, ale taki sam jaki został zakupiony.

Identyczny a taki sam (wg parametrów, powiedzmy) to nie to samo. Prównajmy z często powtarzającym się tematem (buty).
W praktyce (FK, RK) przyjęło się, że porównuje się parametry sprzętu (w przypadku butów pozostawia decyzję o ew. wyborze innego modelu konsumentowi) . Ale w tymże art. wspomina się o nadmierności kosztów naprawy lub wymiany. Za co zresztą krytykuje tę ustawę - zapis ten jest mało precyzyjny, osłabia pozycję konsumenta.

Miałem na myśli to, że jeżeli autor tematu kupił laptopa Asus U36 to taki ma dostać po wymianie. Żaden inny laptop (nawet tego samego producenta - Asus) nie będzie miał takich samych parametrów czyli wymiarów, wyglądu, wagi itp.

Owszem, niełatwe byłoby znalezienie 2 różnych modeli laptopów (niechby i róznych producentów) o identycznych parametrach - tak technicznych, jak i gabarytowych itp. (tu niechby wypowiedział się spec od IT). Ale istnieje pewna praktyka stosowana przez "obrońców praw konsumentów": porównuje się przede wszystkim techniczne charakterystyki sprzętu, i proponowany w razie braku identycznego modelu ma być taki, który nie jest gorszy od poprzedniego (może być lepszy). W czasach gdy sprzęt szybko taniał powszechna praktyka sklepów była wymiana na nowy o podobnych i lepszych charakterystykach (konsumenci często narzekali, że sklep nie chce zwrócić gotówki, a za taką kwotę już można nabyć sprzęt dużo lepszy). Od czasu przystopowania spadku cen, a nawet pewnego ich wzrostu praktyka się zmieniła: sprzedawcy powołują się na nadmierność kosztów wymiany (nowy towar jest droższy od reklamowanego) i pod tym pretekstem zwracaja gotówkę.Dlatego polska ustawa w obecnym jej kształcie jest krytykowana. OSobiście znam ustawy konsumenckie o wiele lepiej skonstruowane, dające konsumentom więcej praw.

iksnawias napisał:
A jeśli nie zgodziłbym się na propozycję Asusa i poszedł do sprzedawcy (X-KOM) i zgłosił niezgodność towaru z umową? Czy wówczas mają obowiązek zastąpić mi mój sprzęt takim o zbliżonych parametrach?
Wówczas po pierwsze będą rozpatrywać reklamację na nowo, po drugie: nie mają takiego obowiązku. Przeczytaj: Poradnik Konsumenta

hatchet napisał:
Z tytułu niezgodnosci towaru z umową muszą wymienić na IDENTYCZNY albo oddać pieniądze, jeżeli wada jest istotna.

Kontaktowałeś się w ogóle z Asusem, po odmowie z xkomu?

Tak, napisałem do nich wczoraj w tej sprawie i pewnie w pn dostanę odpowiedź. Zamieszczę ją tutaj.

Ehh... czyli podsumowując Wasze wypowiedzi - z góry jestem na straconej pozycji, tak? Bo mogą mi zaproponować jakikolwiek sprzęt mieszczący się w ramach kwoty zakupu, zgadza się?

Powrót