Brak opcji wymiany towaru na podobny

• Autor wątku Autor wątku iksnawias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
iksnawias napisał:
z góry jestem na straconej pozycji, tak? Bo mogą mi zaproponować jakikolwiek sprzęt mieszczący się w ramach kwoty zakupu, zgadza się?
W ramach gwarancji: pytaj gwaranta. W ramach ustawy: nie, nie mogą.

Czyli radzisz złożyć oświadczenie o niezgodności towaru z umową do sprzedawcy? Wówczas mają obowiązek wymienić mi sprzęt na taki o zbliżonych (niegorszych) parametrach?

Ustawa tego nie zabrania. Ale nalezy sie liczyć z tym, że sprzedawca, powołując się na nadmierność kosztów wymiany, zaproponuje zwrot gotówki (pisałam o tym wyżej).

iksnawias napisał:
Czyli radzisz złożyć oświadczenie o niezgodności towaru z umową do sprzedawcy? Wówczas mają obowiązek wymienić mi sprzęt na taki o zbliżonych (niegorszych) parametrach?
1) twój wybór, ty decydujesz.
2) prawa i obowiązki masz opisane w Poradniku

Witam Wszystkich,
Mam pytanie także dotyczące wymienionego sklepu. Zakupiłem u nich wczoraj nawigację, z która okazała się - niewypałem. Chciałbym ją wymienić na inną. Kwestia jest taka, że nie wiem jak będą mnie traktować. Nawigację "zamówiłem" dzwoniąc na infolinię, tam zapisali jaki model, w którym salonie odbiorę, czy wybieram płatność kartą czy gotówką. Pojechałem, zapłaciłem, odebrałem. Jednak nie spełnia ona moich oczekiwań, do tego ekran dotykowy działa bardzo ciężko, trzeba mocno dusić literki, żeby "załapała". I nie jest to kwestia kalibracji ekranu. Do tego działa mi tylko dźwięk przy włączaniu nawigacji - a potem dźwięku nie ma w ogóle (mimo, że jest ustawiony na włączony).
Pytanie jest teraz takie - czy mój zakup jest traktowany jako zakup na odległość (przez telefon, z wyborem miejsca odbioru i sposobem zapłaty) czy jako w sklepie stacjonarnym?
Dziękuję za podpowiedź

To zależy czy zamówiłeś czy kupiłeś na odległość.

Powrót