Brak otrzymania wyroku w przedawnionej sprawie

• Autor wątku Autor wątku Mikail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam pewien problem.
Otrzymałem w tym tygodniu pismo od komornika sądowego o egzekucji należności z tytułu wyroku sądowego. I muszę przyznać, ze byłem fest zdziwiony. Z kilku powodów.

Nie zaprzeczę, że miałem trochę chwilówek nie spłaconych więc mnie męczyli. Ale z końcem zeszłego roku miałem zastrzyk gotówki i spłacałem jak leci wszystko co miało sens. Wyrok sądu jest z 8 grudnia 2015 - jak bym otrzymał go do końca grudnia na 100% bym spłacił. Wyroku nie otrzymałem, na 100%.
Sprawdzałem wszystkie dokumenty, które otrzymywałem, zawsze zatrzymuję je - nie ma. Rodzina nie odbiera listów z sądu nigdy. Jestem pewien, że nie otrzymałem tego wyroku!

Ponadto, pozywa mnie firma Cynterus Anfra.
Nie wiem co to za 500 zł (oryginalna kwota), skąd się wzięła, nie wiem kiedy niby oni nabyli tą należność - nie wiem nic, mogli sobie ją wymyślić na dobrą sprawę. Kontaktu do tej firmy też brak gdziekolwiek.

Jeżeli to jest to co myślę, w internecie piszą, ze ta firma obsługuje pożyczki "Soho Credit" to jest to sprawa przedawniona.

Więcej, kwota jest 710 zł (500 oryginalne, 30 zł za sprawę i 180 odsetek) i do tego dochodzi ponad 400 zł kosztów "postępowania komorniczego". Czy to nie jest tak, ze jeżeli zadeklaruję, że spłacę sam tą kasę to część kosztów się zmniejsza? Czy muszę wtedy dogadac się z firmą, która mnie pozywa? Nie mam kontaktu...

W skrócie:
- Komornik chce egzekwować kasę,
- Nie dostałem na 100% wyroku sądu
- Sprawa jest odnośnie przedawnionego długu, chyba
- Bo na dobrą sprawę nie wiem NIC o tym długu bo zero kontaktu z wierzycielem
- Nie ma kontaktu do firmy, która chce tej kasy, Cynterus Anfra.

Co powinienem teraz robić?

Ostatnia edycja:
Postępowanie egzekucyjne, opłata należna jak psu buda - art 49 ukse
Zapłacić i tytuł zostaje u komornika albo zastosuj się do któregoś z tutorial-i z forum, jak postępować w przypadku przedawnionego roszczenia/braku doręczenia/niewłaściwego itd

A w ogóle był nakaz zapłaty ci doręczony?
Na marginesie, ten Cynterus nie posiada czynnej legitymacji procesowej w sprawach...

Powrót