brak pitu

• Autor wątku Autor wątku obiwe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obiwe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
do tej pory nie otrzymalam pitu za 2006 rok.
rozliczylam sie na podstawie tego co powiedziala mi ksiegowa.
w firmie mowia ze pit wyslali, podobno juz wyslali i drugi raz, po mojej interwencji, ale do tej pory nie dotarl
poniewaz przez dluzszy czas bylam na zwolnieniu lekarskim podejrzewam, ze byc moze nie dopacili podatku lub cos zle wyliczyli
w urzedzie skarbowym zlozylam zeznanie z oswiadczeniem, ze pitu od pracodawcy nie otrzymalam

1. czy mam obowiazek zawiadomic ispekcje pracy o tym, ze pitu nie mam jeszcze (na wypadek jak urzad skarbowy mnie wezwie)?

2. jak inaczej ten pit od pracodawcy wydobyc?

Jeśli naprawdę PIT-11 był zrobiony, to nie ma żadnego problemu aby uzyskać kopię z księgowości zakładu. Również kopia tego PIT-u znajduje się w US.
Proszę wezwać na piśmie do sporządzenia kopii z zawiadomieniem zarówno PIP jak i US.

wezwac na pismie z zawiadomieniem us i pip to znaczy sporzadzic pismo zaadresowanie do pracodawcy w 3 egzemplarzach i wyslac na adres pracodawcy, us i pip?

czy napisac do pip i us, ze danego dnia poprosilo sie pisemnie pracodawce o wydanie kopi pitu?

Do PIP i US można wysłać kopie pisma skierowanego do pracodawcy.
W piśmie tym (na końcu pisma) należy zaznaczyć, że kopie wysyła się do PIP i US.

Powrót