brak płaszcza po sylwestrze

• Autor wątku Autor wątku piniaszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piniaszek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
Byłem na zamkniętej, płatnej imprezie sylwestrowej w jednej z krakowskich knajp. W klubie nie było szatni, a okrycia wierzchnie polecony zostawić na wieszakach znajdujących się na sali. Po imprezie okazało się ze mojego płaszcza nie ma. Organizator nie poczuwa się do odpowiedzialności. Czy mogę żądać jakiegoś zadośćuczynienia?

Podpisywałeś, czytałeś, był wywieszony jakiś regulamin imprezy?

Niestety nie. Rezerwacja wyglądała tak:dla naszej kilkunasto osobowej grupy jedna osoba dokonała rezerwacji i wypłaciła pieniądze. Nie otrzymała żadnego regulaminu do podpisu ani wglądu. Takich grupek było 4-5. W sumie impreza na około 30-40 osób.

Pracownik lokalu,barman. Po naszym wejściu powiedzial że: tu proszę wieszać kurtki.
Wiem ze jeśli w lokalu jest szatnia to wtedy ona ponosi odpowiedzialność za pozostawione tam rzeczy. Ale nie wiem jak to wygląda z prawnego punktu widzenia w mojej sprawie

Jeśli organizator w ramach imprezy celowo wyznaczył wieszaki i polecił żeby tam zostawiać okrycia, to uważam, że doszło do zawarcia umowy przechowania (umowa uboczna zawarta w sposób dorozumiany). W związku z tym organizator jako przechowawca odpowiada materialnie za płaszcz.

Podstawa prawna:

Art. 835. [Umowa przechowania] Przez umowę przechowania przechowawca zobowiązuje się zachować w stanie nie pogorszonym rzecz ruchomą oddaną mu na przechowanie.

„Zakład gastronomiczny odpowiada za utratę lub uszkodzenie odzieży wierzchniej pozostawionej przez konsumenta nie tylko wtedy, gdy w zakładzie jest płatna, strzeżona szatnia, lecz również wówczas, gdy z charakteru lokalu i rodzaju spożywanych posiłków wynika, że konsumenci z reguły pozostawiają odzież wierzchnią na znajdujących się w zakładzie wieszakach. Do zawarcia umowy ubocznej o przechowanie może dojść również w tych zakładach, w których nie ma odrębnej szatni, istnieją jedynie proste urządzenia, np. wieszaki" (wyrok SN z 16 grudnia 1977 r. III CZP94/77).

Powrót