Brak płatności za fakture /prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Firmaeventowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Firmaeventowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie , zajmuje sie wykonywaniem wizualizacji na potrzeby prezentacji danej imprezy klientowi. W grudniu robiłem wizke dla jednej z restauracji na zrobienie gali .Restauracja dostarczyla wszystko według mojego projektu a mi nie zapłaciła .Projekt rysowalem u nich w biurze w grudniu do tej pory nie otrzymałem płatności za fakture co wiaze sie z tym ze nadal jestem autorem projektu .Czy sądownie moge żądać zapłaty za prawa autorskie ? Wykożystali mój projekt ( dodam imperza sie odbyła )

Firmaeventowa napisał:
... nie otrzymałem płatności za fakture co wiaze sie z tym ze nadal jestem autorem projektu ....
Autorstwo utworu nie ma nic wspólnego z płatnością, jesteś nim do końca świata.

Wyślij pismem zpo wezwania do zapłaty, wyznacz nieprzekraczalny termin. Przy braku reakcji pozostaje droga sądowa. Brak płatności nie narusza praw autorskich.

PS.
Poczytaj jeszcze o licencji domniemanej.

ok tylko nie płacąc ukradli moj projekt bo kwota na faktorze byla z prawami , i wtedy moga sobie robic z projektem co chacą a tak nie zapłacili czyli ja jestem jego właścicielem

Firmaeventowa napisał:
... nie płacąc ukradli moj projekt bo kwota na faktorze byla z prawami , ...
Samą fakturą nie da się przenieść praw autorskich majątkowych, zatem jeśli nie było umowy pisemnej w żaden sposób nie nabyli tych praw. Jak napisałem wyżej, brak płatności nie stanowi naruszenia praw autorskich.

Powrót