Brak podpisu na decyzji - oddalona skarga

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
Czy możliwe jest aby WSA oddalił skargę w sprawie w której strona otrzymała decyzję i załącznik decyzji bez podpisu osoby upoważnionej, ponadto w sytuacji gdzie brak jest pieczątki nagłówkowej, gdzie decyzję otrzymała osoba nie będąca stroną w sprawie? Moją skargę oddalono, uzasadnienie trzeba sporządzić (100 PLN - nie było wniosku o zwolnienie z kosztów) aby dalej iść z kasacją do NSA ale skoro WSA zatwierdza takie decyzję to zastanawiam się czy jest sens walczyć z tym administracyjnie.

Skarga była na decyzję SKO a wadliwa decyzja (brak podpisów, pieczątki nagłówkowej, skierowanie do osoby nie będącą stroną w sprawie) z organu l instancji.

Ostatnia edycja:
Kenny97 napisał:
brak podpisów,
to zależy czy podpisu nie było tylko na załączniku - NSA wypowiadał wymogów formalnych decyzji i załącznika, nie ma obowiązku stawiania pieczątki nagłówkowej

Ostatnia edycja:
Nie ma na decyzji jak i na załączniku podpisu a mimo to WSA oddalił skargę, sam Sędziom pokazywałem decyzję l instancji i stwierdzili brak podpisu na decyzji i na załączniki, zapisano w protokole i na dodatek jeden Sędzia jeszcze kazał zapisać w protokole brak pieczątki nagłówkowej.

Nie wiem jakie jest uzasadnienie, nie chcę ponosić dodatkowych kosztów, faktem jest, że na podstawie tej decyzji wydano inne i może to zadecydowało.

Zgodnie z art.*107 par.*1 ustawy kpa,*decyzja powinna zawierać: oznaczenie organu administracji publicznej, datę wydania, oznaczenie strony lub stron, powołanie podstawy prawnej, rozstrzygnięcie, uzasadnienie faktyczne i prawne, pouczenie, czy i w jakim trybie służy od niej odwołanie, podpis z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do wydania decyzji lub, jeżeli decyzja wydana została w formie dokumentu elektronicznego, powinna być opatrzona bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Decyzja, w stosunku do której może być wniesione powództwo do sądu powszechnego lub skarga do sądu administracyjnego, powinna zawierać ponadto pouczenie o dopuszczalności wniesienia powództwa lub skargi.

Trudno radzić jeżeli nie znasz uzasadnienia decyzji WSA... Na Twoim miejscu niezwłocznie wniósł bym o uzasadnienie.

Nawet bez uzasadnienia wydaje mi się to co najmniej dziwne, powoływałem się także na ten wyrok II GSK 508/07 - Wyrok NSA z 2008-10-10
Trafnie Sąd I instancji przyjął, że brak takiego podpisu na decyzji jest wadą istotną, prowadzącą do oceny, że chodzi wówczas o pismo będące projektem decyzji.
Brak podpisu nie czyni aktu woli władzy decyzją w rozumieniu prawa.
a to wyrok l instancji
IV SA/Po 304/10 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2010-09-22
Okoliczność ta powoduje nieważność tej decyzji oraz opartej na niej decyzji organu II instancji , utrzymującej ją w mocy, w oparciu o przepis art. 156 § 1 pkt. 7 kpa w związku z art. 107 § 1 kpa.
złożę wniosek do SKO o stwierdzenie nieważności tej niepodpisanej decyzji

Ponadto miałem okazję zobaczyć decyzję innej strony, jest bez podpisu i nie ma tego załącznika który mam ja a decyzja ma taką samą datę i sygnaturę i jest tej samej treści (stron w tym postępowaniu jest 12). Cóż widocznie organ l instancji uznał, że tylko wnioskodawca (inwestor) powinien otrzymać decyzję podpisaną i jej załącznik także podpisany.

Powrót