Brak podstaw do "ulgi na start"

• Autor wątku Autor wątku IrekZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IrekZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

mój pierwszy post i może uda mi się uzyskać pomoc:)

W kwietniu 2018 zarejestrowałem jednoosobową działalność gospodarczą, która wystartowała 2 V 2018.
Chciałem skorzystać z "ulgi na start", ale przez pomyłkę zgłosiłem do ZUSu ZWUA (czyli "mały ZUS") z kodem 0570. Połapałem się i 20 IV 2018, czyli przed rozpoczęciem działalności gospodarczej, pojechałem do ZUSu i wyrejestrowałem się z tego kodu (od dnia 2 V 2018) i złożyłem ZUS ZZA z kodem 0540, czyli bez ubezpieczenia społecznego (od dnia 2 V 2018). Druki zostały przyjęte, składka wyliczona i tak to sobie trwało do grudnia 2018.
Niedawno dostałem pismo z ZUSu, mówiące że ulga na start mi się nie należy, ponieważ najpierw zarejestrowałem 'mały zus', później ulgę na start.
W uzasadnienie jest podany tylko art. 18 ust. 1 oraz ust. 2 ustawy z 6 marca 2018 Prawo przedsiębiorców.
ZUS nakazał wyliczyć prawidłową składkę za 6 miesięcy wstecz i ich uregulowanie.
1. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?
2. Czy korekta przed wystartowaniem działalności gospodarczej nie ma mocy prawnej i liczy się tylko to co zostało pierwotnie zgłoszone?
3. Czy w tym przypadku zostaje tylko sprawa sądowa, czy ZUS może rozpatrywać takie sprawy na podstawie odpowiedzi na ich pismo?

Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam

Powrót