Brak poinformowania o odrzuceniu wniosku ubezpieczenia grupowego

• Autor wątku Autor wątku TheStylistics
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheStylistics

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,

Mój problem jest następujący. Rozpoczynając pracę u poprzedniego pracodawcy zgłosiłem chęć do przystąpienia do ubezpieczenia grupowego. Wypełniłem wniosek i wysłałem do osoby zajmującej się ubezpieczeniami grupowymi w firmie. Z tego co zrozumialem (podczas składania wniosku o uzyskanie świadczenia - czyli 10 miesięcy pozniej) wniosek został odrzucony (podobno nie mogli odczytać jednej cyferki w PESELu). Nie zostałem przez pracodawcę poinformowany o tym i gdy chciałem 10 miesięcy później uzyskać świadczenie z tytułu urodzenia się dziecka napotkałem na problem.. Pani zajmująca się ubezpieczeniami w firmie przeprosiła i powiedziała żebym wypełnił wniosek jeszcze raz z jakąś nową data zatrudnienia. Stwierdziła, że wszystko załatwi.. No to podpisałem to co chciała, ale ubeOieczyciel odmawia wypłaty swidczenia (obowiązuje karencja 9 miesięcy). Już przez 3 miesiące jestem zwodzony, i nie wiem co robić :( Zauważyłem że zaczęło się jakieś kombinowanie z ich strony (pytania, czy na pasku świadczeń miałem odciągana opłatę za ubezpieczenie). Tylko że ja nie oglądałem nigdy paska z wypłaty. Jakie mam szanse na uzyskanie swidczenia w takiej sytuacji? Czy mogę pozwać bylego Pracodawcę za brak przekazanej, istotnej przecież informacji? I uzyskać świadczenie/odszkodowanie bezpośrednio od byłego Pracodawcy? Czy zgłaszać sprawę do rzecznika ubezpieczonych? Proszę o poradę. Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Zauważyłem że zaczęło się jakieś kombinowanie z ich strony (pytania, czy na pasku świadczeń miałem odciągana opłatę za ubezpieczenie) - to dobre kombinowanie. Zdarza się, że składka jest pobierana i jest podstawą do uznania ubezpieczenia w tym okresie, nawet jeżeli ubezpieczony/ubezpieczający nie dopełnił wszystkich formalności. Więc pierwsza kwestia to zobaczyć czy składka była potrącana. Jak nie to sytuacja wygląda gorzej. Niestety więcej nie pomogę. Raczej obowiązek informacyjny jest po stronie zakładu pracy.

Powrót