Brak polisy taxi a szkoda

• Autor wątku Autor wątku akwarium1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akwarium1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam, sprawa miała miejsce wczoraj, klient wsiadając do samochodu tak wolno zamykał drzwi że najdeżdżający tramwaj je wygioł, pół tramwaju jest przerysowane i jedne szyba od drzwi pęknięta ! Jedną kwestią jest to że tramwaj w moim mniemaniu mógł zapobiec kolizji , byli tylko inspektorzy mpk , podpisałem oświadczenie ! to szkic sytuacyjny

teraz pytanie: jak sie okazało taxi w dowodzie jest od 12 marca, przy przedłużaniu oc ubezpieczycielka nawet nie widziała dowodu i ślepo przedłuzyła ubezpieczenie bez taxi, auto jest na tate wiec on tego nie wychwycił ! i teraz moje pytanie, jakie mogą być konsekwencje z braku polisy oc TAXI ? dodam tyko że niestety na oświadczeniu jest napisane " pasażer taxówki" czy wie ktoś jak to wygląda ? bo czytam i jedni mówią a zwłaszcza w pzu że będzie regres a inni że tylko dopłata do oc taxi ? i co byście radzili ?

Do regresu nie ma podstaw ale składkę/dopłatę obliczą po prostu gigantyczną, nie taką jakbyście kupowali od razu z zaznaczeniem, że na taxi.

żeby sprawa też była jasna, nie jestem centusiem, mam 3 samochody, miałem ich z 10 na taxi i na każdym było wpisane taxi ! ale to załatwiał tata no i wyszło jak wyszło. dzwoniłem do pzu to mówią mi o regresie od kopa ( w zasadzie co mają powiedzieć ) w cuk powiedzieli że może podzielenie kosztów, inni ubezpieczyciel że tylko dopłata a jeszcze inny że mogą być jaja .. dla tego pytam

i co znaczy gigantyczna ? na jakiej zasadzie to będzie naliczane ? i dla czego nie ma podstaw do regresu ?

Prawo do regresu istnieje gdy:

Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 zadania Funduszu, ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

nic takiego tutaj nie miało miejsca.

Gigantyczna w sensie, ze tak jak bys normalnei zaplacil za OC Taxi np. 1000zł to tak przyjdzie ci np. 5 tyś.

ok bo ja jestem w strasznych nerwach i jeszcze w pzu mi nagadali o tym regresie, czyli mówi pan że wszystko powinno być prócz tej składki ? czy może być próba regresu , bo zastanawiam się czumu mi tak nagadali ? i czy jest mozliwość skończenia sprawy w sądzie ? bo chodzi mi o to co teraz PZU zrobi ? czy iść może w poniedziałek do agenta i podjąć próbe kompromisu ?

agent nie jest od tego, by rozliczać twoją szkodę
absolutnie nic nie rób nie podejmuj żadnych działań, to MZK będzie wnioskować o wypłatę do ubezpieczyciela
kolejną, rzeczą jeśli o wina pasażera to n powinien ze swojego OC pokryć szkodę -są wyroki już w takich przypadkach

Ostatnia edycja:
Jak to się mogło wydarzyć, że zatrzymałeś się i pozwoliłeś klientowi wsiąść w miejscu, w którym istnieje ryzyko kolizji z tramwajem?

Ciekawa sytuacja, przy takiej jest potrzebne odpowiednie ubezpieczenie. Sprawdź sobie - ubezpieczamy-auto.pl Bardzo dużo różnych zestawień. Mi akurat stronka pomogła jak szukałem taniego OC. I faktycznie udało się znaleźć sporo niższą ofertę niż to co płaciłem do tej pory. Wcześniej polisę kupowałem trochę w ciemno, w pierwszej lepszej firmie z brzegu jaka mi wpadła w ręce. Za drugim razem już chciałem bardziej świadomie podejść do tematu i sobie sprawdzić jak to wygląda w różnych miejscach.

Powrót