Brak pracowników w sp. z o.o. ?

• Autor wątku Autor wątku kamido1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamido1

Użytkownik
Odpowiedzi
319
Czy spotkali się Państwo z sytuacją że w sp. z o.o. nie ma pracowników ? Jest jeden wspólnik, który jest tez członkiem zarządu + inna osoba, która jest na umowę o pracę. Pracownik ten chciałby przejść na Krus i zastanawia się tylko nad sprawowaniem funkcji członka zarządu bez stosunku pracy. No byłaby jeszcze na zlecenie księgowa.
Czy taka sytuacja byłaby prawidłowa ?

Byłaby. Nikt nie musi być w spółce zatrudniony

Dziękuję.
Czyli wszystkie funkcje spełniałby zarząd ? podpisywanie faktur itp ?

W zależności od treści umowy spółki. Różnie się w treści umowy spółki postanawia jak umocować podmioty do występowania w imieniu spółki i reprezentowania jej, ale zazwyczaj są to członkowie zarządu np. każdy z członków z zarządu z osobna, dwóch członków, prezes + członek zarządu, członek + prokurent itp.

Swoją droga pytanie "Czyli wszystkie funkcje spełniałby zarząd ? podpisywanie faktur itp ?" conajmniej dziwne. Jeśli prowadzisz spółkę to powienieneś znać jej umowę i powinieneś wiedzieć, że to zarząd reprezentuje spółkę i występuje w jej imieniu.

Oczywiście :) każdy może działać z osobna.
Ale przyznam, że nie mam doświadczenia, a od zawsze byli pracownicy, i było to jakoś jednoznaczne że pracownik być powinien, aby zajmowac się realizacją zleceń. Zarząd kojarzył mi się z obowiązkami jak zawierami umów, występowanie przed sądem...

Pragnę zwrócić uwagę na przepis art. 8 ust 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

W tym przypadku jest mowa o członku zarządu, który nie jest wspólnikiem, bądź zostanie wspólnikiem (wtedy byłoby ich 3).
Hmm, no właśnie, a jeżeli ten członek zarządu będzie wykonywał te prace, ale nie będzie w stosunku pracy ? czy na pewno ZUS tu czegoś nie zarzuci ?

Członek zarządu nie musi być zatrudniony na umowę o pracę. Może świadczyć pracę bezpłatnie, powiedzmy społecznie

Dziękuję rozumiem. Tylko sobie pomyslałam, że ZUS określi to jako omijanie prawa, ktoś wykonuje pracę jak pracownik, a nie ma umowy. ale może się mylę...

Powrót