Brak pracy i pieniedzy, leihfirma

• Autor wątku Autor wątku Ciekawski2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciekawski2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry !

W Listopadzie pojechałem do pracy na termin który podała mi firma, pracy jak sie okazuje nie było. Usłyszałem od Pani z tej agencji ,że niemcy nie przyjmują w grudniu wiec w grudniu siedziałem w Polsce.W umowie mam napisane ,że musze przepracować minimum 35 godzin w tyg. Dodatkow w internecie wyczytałem ,że firma w takim wypadku powinna wypłacić pieniądze za dany miesiąc . Nie moge sobie pozwolic na taki przestój bo mam komornika na mieszkanie.

Dostałem wypłatę 48 euro (jestem w grupie podatkowej nr 6 ) i z tego co widze to za urlop którego nie brałem tzn 140 g czyli 140e netto. Czy mogę w takim wypadku coś zrobić ?

Należałoby udowodnić, że zawarta została umowa o pracę. Jeśli tak, to jest roszczenie o wynagrodzenie za pracę, skoro pracownik zgodnie z umową o pracę stawił się do pracy i gotów był pracować, a nie pracował tylko z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. A zatem pytanie najważniejsze: Czy umowa o pracę została zawarta, i czy nie ma problemów z udowodnieniem, że zawarta została?

Witam

Dziekuję za szybką odp. Oczywiście umowa o prace jest na okres 6 miesiecy, jeden egzemplarz (z pieczatka i podpisem firmy i moim) woziłem zawsze ze sobą .

Pozdrawiam

Skoro tak, to nie ma najmniejszych przeszkód, aby pracodawcę, czyli tę firmę, która umowę podpisała, pozwać do sądu pracy w miejscowości, w której ma ona siedzibę albo w tej, w której miała być wykonywana praca. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Pozew można przesłać z Polski pocztą lub faksem. Ważne jest tylko sformułowanie wniosku w pozwie, tzn. zasądzenia jakiej kwoty się żąda, no i uzasadnienie, w którym najważniejsze to 1. zawarta umowa o pracę i 2. terminowe stawienie się do wykonywania pracy. Nie trzeba wpłacać do kasy sądu opłaty sądowej, a nawet nie grozi obciążenie kosztami adwokackimi strony przeciwnej w razie przegranej. Czyli ryzyko niewielkie. Najważniejsze żeby w miarę porządnie przygotować pozew, i żeby z niego jasno wynikało, o co chodzi.

Ostatnia edycja:
Dziekuje Panu po raz kolejny !
Wszystkiego dobrego !

Powrót