brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mieszkalo napisał:
Witam.

Dostałem pozytywna decyzję o przyznaniu KG. Od razu wysłałem do nich formularz o zmianę nr konta na polskie. Po tyg dostałem przelew na 184 Jurki. Problem w tym ze w decyzji było również przyznane wyrównanie za 2 lata. Niestety tego wyrównania nie mam do dzisiaj.

Przyjdzie ono w ogóle i kiedy?

Pozdrrr

Witam

Właśnie ja mam podobny problem. A mianowicie dostałam już odpowiedź o przyznaniu i wyrównaniu KG ( od roku 2011 - bo tyle czekałam od złożenia wniosku) prawie 2 tyg temu wysłałam nr swojego konta w Polsce i do dziś nic.
Nie wiem, czy to tyle trwa, czy powinno mnie to już niepokoić i poprosić kogoś, by w moim imieniu tam zadzwonił ( niestety nie znam j. niemieckiego)

Z góry b. dziękuję za odpowiedź

mozliwe, że wysłali na poprzednie konto gdyż zdarza się,że najpierw wysyłaja pieniądze a decyzja dociera późnej. sprawdzałaś stare konto??

dzieki za szybka odp. Niestety nie mam jak sprawdzić bo to konto co podawałam w 2011 już dawno nie istnieje

Witam ! Mam pytanie mianowicie zostało podniesione kindergeld o 4 euro , we wrześniu przyszlo już 188 a w październiku wyrowanie od stycznia ale nie przyszlo normalnie 188 jak w każdym miesiącu, tak jakby wstrzymali przyszlo tylko wyrowanie. Wam przyszlo normalnie w październiku ?

wiewiorkaa napisał:
dzieki za szybka odp. Niestety nie mam jak sprawdzić bo to konto co podawałam w 2011 już dawno nie istnieje
Jak chcecie cos otrzymywać, to dane należy aktualizowac, tzn. informować najlepiej pisemnie o zmianach wszelkich.

Asik19973 napisał:
Witam ! Mam pytanie mianowicie zostało podniesione kindergeld o 4 euro , we wrześniu przyszlo już 188 a w październiku wyrowanie od stycznia ale nie przyszlo normalnie 188 jak w każdym miesiącu, tak jakby wstrzymali przyszlo tylko wyrowanie. Wam przyszlo normalnie w październiku ?

Mi przyszło normalnie 188 + wyrównanie od stycznia. Zadzwoń i zapytaj, albo e-mail napisz. Adresy i telefony masz na decyzji. A może powinnaś jakieś aktualizacje danych dostarczyć? Dostałaś od nich jakąś pocztę ostatnio? Mojej koleżance wstrzymali, bo wysłali do niej list i okazało się, ze na skrzynce pocztowej nie ma jej nazwiska. Uznali poprostu, że tam już nie mieszka. Juz 2 miesiące walczy z nimi, zeby odzyskać KG.
Proszę o takich rzeczach pamiętac i na każdy list w terminie odpowiadać.

Witam,
Mam podobną sytuację do Asik19973.
W październiku dostałam w terminie + wyrównanie. W listopadzie jeszcze nie otrzymałam przelewu. Powinnam mieć około 10 listopada. Dziś mamy 19 listopada i nadal nie dostałam KG. Co się dzieje?
Piszcie jeśli coś będziecie wiedzieli lub jeśli dostaniecie przelewy.

agnieszka-40
Niemcy wpadli na pomysł żądają numeru podatkowego do deklaracji na Kindergeld

marian1 napisał:
agnieszka-40
Niemcy wpadli na pomysł żądają numeru podatkowego do deklaracji na Kindergeld

To znaczy, że mam czekać na pismo od nich?
Nie rozumiem.

co należy zrobić w takiej sytuacji ? Czy komus jeszcze wstrzymali ?

Po 18 miesiącach dostałem przelew za 36 miesięcy w sumie.

Czy komuś jeszcze wstrzymali wypłatę kindergeld ? u mnie nie przychodzi juz od 4 miesięcy. Nie wiem o co chodzi .

Wstrzymany KG miało bardzo wiele osób. Zwłaszcza w sytuacji, gdy dzieci lub małżonek przebywają w Pl lub innym kraju UE.
Proszę pamiętać, że od 1.01.2016 obowiazkowe jest dostarczenie do Fk Id-Nr swojego, jak również dzieci. Kto tego nie zrobił nie otrzyma ponownie pieniędzy!

Tylko nie rozumiem dlaczego kolejny raz wstrzymali. pierwszy raz w 2013 roku do kwietnia 2015 do września przychodziło normalnie a od października znowu nie ma.

Witam,ja pół roku temu wysłałam wszystkie dokumenty w celu aktualizacji,mąż pracuje w niemczech,zamieszkanie całą rodziną również w niemczech,cały czas otrzymywałam różnicę KIndergeld,starałam się o całość,teraz w grudniu 215 zostało wstrzymane wypłacanie,również nie wiem dlaczego,zadnej informacji nie otrzymałam,co do Nr-Id były zgłoszone już ze trzy lata wczesniej jak nie wiecej,ale na wszelki wypadek przed swietami wysłałam ponownie,słyszałam ze bardzo dużo osobą wstrzymali przelewy,teraz zanim posprawdzaja wszystkich to znowu bedziemy czekac nastepny rok,

rok albo więcej. poprzednim razem czekałam prawie 2 lata. Juz myślałam że wszystko będzie dobrze to znowu coś zaczynają mieszać. nawet nie wiadomo o co dokładnie chodzi. Ja czytałam gdzieś ze z powodu tego numeru nie będą wstrzymywac wypłat. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie mogę znaleźć ten numer identyfikacyjny ?

Asik19973 ten numer otrzymuje się automatycznie gdy zameldujesz się na terenie niemiec,posiadasz meldunek?ja również czytałam ze jezeli nawet ktos nie zgłosi o czasie tego numeru to nie zawiesza zasiłku,ale widocznie jak zwykle niemcy stwarzają problemy

Dziękuję bardzo za informacje. Mój tata jest zameldowany ja mieszkam w Polsce.

dziecko też musi posiadac taki numer oraz meldunek

to sa własnie te cholerne nowe wymogi od 1 stycznia

Powrót