brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam mam pytanie czy komuś wypłacili juz pieniądze ?

Panie mirror89, odpowiem panu na pytanie " skoro ktos nie pracuje i nie mieszka w Niemczech, to dlaczego się pcha po Niemiecki zasiłek?"- po pierwsze - sie nie pcham/y-tylko dziecko jest objęte koordynacją przepisów systemu zabezpieczenia społecznego(?-prosze poczytać ) po drugie, każdy kto jest uprzywilejowany, ma do tego prawo i z niego korzysta :) jeśli inni się denerwują , bo przedłuża sie okres wyczekiwania, to trzeba uzbroić się w cierpliwość ... a jesli inni sa nieuczciwi,- prędzej czy pózniej za to zapłacą... Niemcy nie popuszczą! Pozdrawiam :)

czesc jestem tu nowa na forum,mam pytanko do was mąż złozył papiery na kinder geld we wrzesniu 2013 roku to juz prawie 1,5 roku temu,od tamtej pory milczą nic nie piszą,czy powinnam sie do nich odezwać ? jezeli ta to poprosze o poradę lub nr tel.
(mąż pracuje w Berlinie na gewerbie ja z córką mieszkam w Polsce)
Z góry dziękuje i prosze o poradę co dalej robić

dodam ze brat złozył dokumenty ponad pół roku po nas i juz dostał spłate,drugiego brata tez poproszono o dosłanie aktualnego zameldowania a u nas milcza juz 17 miesiecy i nie wiem czy czekac dalej czy gdzies dzwonić,dokumenty w naszym imieniu wysyłała ksiegowa ,mąż był u nich a ona powiedziała ze mamy czekać i zastanawiam sie czy mamy wziąść sprawy w swojej rece czy faktycznie czekać
poprosze o jakis namiar gdzie ewentualnie mogłabym zadzwonic i sie zapytac czy wszystko jest w porządku z dokumentami

aniaxxs1 nie wiem czy Pani wie, ale zmieniono siedzibę , więc to jest skutkiem opoznienia w rozpatrywaniu wniosków złożonych w roku, w jakim Pani składała/ mąż.. ja złożyłam w maju, i nadal czekam, koleżanka natomiast złożyła rok pozniej i również jak Pani brat- otrzymała swiadczenia wczesniej- morał jest jeden- wnioski wysłane po nas są rozpatrywane na bieżąco, my jestesmy " zakopani " stostem papierów :) pozostaje czekać, niestety,może Pani wysłac monit, ale to nic nie da. znam to z doswiadczenia :) pozdrawiam, ps dodam, że moje dokumenty leżą w Bautzen, a wczesniej były w Nurnberg.

VIOLETTA dziękuję za odp.myślałam że coś jest nie ta z moimi dokumentami skoro milczą od 1,5 roku :

Jestem tutaj nowa i mam taki problem . Ostatnia wyplate kindergeldu dostalam w listopadzie 2013 r i do tej pory cisza . Księgowa dzwonila kilka razy i kazali czekac ... Co zrobic czekac dalej czy dalej dzwonic ? czy to cos wogole da? A moze zlozyc wniosek od nowa .. Prosze o pomoc.:(

Witam wszystkich ciekawa jestem czy ktos z was dostal juz zwrot Kindergeldu i ma wyplacane juz regularnie mój zostal wstrzymany w listopadzie 2013 i do tej pory zero nic cisza.....:(

Monika ja tez dokładnie w listopadzie 2013 roku dostałam ostatni przelew i od tej pory cisza, jak się do nich dzwoni to mowia ze wszystkie papiery sa ok i trzeba czekac , ale to jest już irytujące ile można ....

Witam
poszłam do ksiegowej aby wysłała skarge do famielnkase odnośnie braku decyzji kindergeld (wniosek złozyliśmy we wrzesniu 2013 r) efekt-po 2 tyg przyszła decyzja pozytywna :) po 5 dniach otrzymałam 4200 euro i przyznano rodzinne do 2023 roku
:);)

sprostowanie za decyzją z famil..... czekałam od wrzesnia 2013 aż do wczoraj czyli 12 kwietnia 2015

Jak wygląda procedura wypłacania pieniędzy? kindergeld miałem wstrzymany równy rok, teraz - powtórzę wstrzymany, czyli miałem już decyzje i dostawałem KG. Dostarczyłem wszystkie potrzebne dokumenty i powiedzieli, że trzeba "czekać na pieniądze
. Mają jakiś tam określony czas w którym to muszą wypłacić? słyszałem, że około 1-2 miesiąca.

aniaxxs1 mam pytanie czy we wrześniu 2013 roku składala pani pierwszy raz wniosek o kindergeld , czy już pani wcześniej pobierala ?

tak we wrzesniu 2013r składaliśmy 1 raz wniosek i czeklaiśmy długo za odpowiedzią poprostu urząd milczał dopiero skarga napisana przez księgową spowodowała ze migiem dostalismy decyzje i przelew na konto(Pani księgowa powiedziała ze lepiej napisać skargę za zwłokę ponieważ gdy napiszemy upomnienie bądz ponaglenie to oni to po prostu zlekceważą a skarga idzie na inny dział )w naszym przypadku odzew był ekspresowy

aha , no to ja jestem w innej sytuacji , bo już wcześniej wypłacali mi normalnie pieniądze i nagle przestali , wiem ze maja tam wilki bałagan , ale to trochę irytujące czekac 17 miesięcy. Nasza ksiegowa nic z tym nie robi, dzwonila tylko raz, ale jej powiedzieli ze trzeba czekac

hmmm moze spróbuj napisac skarge sama albo popros kogos kto zna niemiecki moze cos pomoze

sama nie wiem, ja raczej nie napisze ale ewentualnie mój brat moglby napisac , bo nasz ksiegowa to się wogole nie interesuje ta sprawa, ale nie wiem czy jest sens zadzierać z nimi ?

kiedys przeczytałam tu na forum wpis o tym ze jak sie ich troche pospieszy to pomoze,osoby wpisujące posty pisały ze tez im pomogło wiec i ja spróbowałam ;) moge jedynie stwierdzić ze i w moim przypadku pomogło a wahałam się od zeszłego roku z takim pismem

Powrót