brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
belunia napisał:
mi odpisują ,calkiem niedawno przyslali mi nowe wnioski dla corki 18 latki ,odesłałam je i za kilka dni (dokładnie w ubiegły piatek)byla juz decyzja:) ..dawniej na decyzje tez czekalam tylko 3 tygodnie

Hmmmm Ja z dziećmi mieszkamy w Polsce to może nas inaczej traktują. Przysłali nowe wnioski w kwietniu 2013 odesłaliśmy wypełnione w terminie za potwierdzeniem odbioru-więc z naszej strony ok. FK milczy

Dzięki belunia. Już kiedyś czytałam przeprosiny FK na tej stronie....tyle, że pojąć nie mogę dlaczego przestali wypłacać nam na starszego synka-ankiete odesłałam na czas. Na młodszego czekam 20 miesięcy ale wiem, że czasami 2 lata się czeka. Martwi mnie tylko to przerwane wypłacanie kindergeld. No cóż poczekamy jeszcze troszkę i coś im napiszemy:)

co za kpina z nas, petentów. kancelarie nie przyjmuja tego argumentu, każdy urzad ma swoj termin na rozpatrywanie wnioskow, i wszyscy powinnismy napisac grupowe zażalenie na bezczynność urzędowa i zmianę kadry! po prostu wierzyc mi sie nie chce!

drodzy Państwo . Mi też wstrzymano KG na dzieci , urodziłam tu dziecko w maju u.r . złożyliśmy do Bautzen dokumenty (pełen komplet) i .... cisza . Synek skończył 9 miesięcy i nadal cisza ... dzwonimy , piszemy... bez efektów. Państwo mieszkają w PL czy w De ??? ja w De od 2 lat , wcześniej bez problemu dostawałam przelewy a od października u.r całkowita cisza i zero pisma że wstrzymują . dziś oddałam sprawę do adwokata. pozdrawiam

zamieszkali w DE nie skladaja wnioskow w Bautzen tylko we właściwej FK swojego miasta ,w Bautzen sa tylko wnioski na dzieci ktore nie mieszkaja w DE

belunia z pełnym szacunkiem ale skoro mnie skierowali do Bautzen to wystarczy zrozumieć że dziecko ( w moim przypadku już pełnoletnie ale uczące się nadal) mieszka w Polsce i stąd wniosek powędrował tam gdzie powędrował , na czym ucierpiały dzieci (małoletnie) mieszkające w De . :)

agus77 wlasnie tak mam , mlodsza tu do przedszkola chodzi, ja place a kindergeldu nie ma od roku. Starsza studuije w Polsce. Ale teraz sie juz przenosi do mnie. Moze to cos zmieni. M

mama65 mój adwokat zadzwonił dziś do nich , zarzucił ich kodeksem prawnym , artykułami , paragrafami i .... prosili o 10 dni na zrobienie i wysłanie mi decyzji. no zobaczymy :D moja kończy technikum i już upatrzyła sobie kolejną szkołę (ratownik medyczny 3 letni ) więc o jej przyjechaniu do mnie , narazie mogę zapomnieć . :( a tak patrzę na Twój region to jesteś ode mnie o 100 km :D

Ja złożyłam papiery do Familienkasse w Norymbergi i dostaję co miesiąc regularnie kindergeld. A dzieci mieszkają w Polsce, więc dlaczego nas nie skierowali ? Pozdrawiam:)

betterofalone92 ja też miałam papiery złożone do Familienkasse w Karlsruhe i nie było żadnych problemów z płatnością do września ub. r nawet po przeniesieniu dokumentów . w Czerwcu dosłaliśmy dokumenty nowo narodzonego syna i cisza z KG dla małego . w sierpniu dostałam od nich dokument do wypełnienia dla pracodawcy (choć wiedzieli że jestem na Elterngeld ) , telefon i zmiana dokumentu na xero decyzji . wysłane za potwierdzeniem odbioru (jak każdy dokument do instytucji) i cisza. telefony wykonywane były co tydzień i zawsze było to samo "już będzie robiona decyzja , jest komplet dokumentów" i mijał miesiąc za miesiącem . Październik wstrzymane KG bez powiadomienia petenta . znów telefony , bajzel tam na kółkach . w 12 lutego powiedziano mi że decyzja już wysłana do mnie została .minął tydzień zaś telefon . aż do znudzenia :) no i w końcu wczoraj adwokat zadzwonił , pani w silnym stresie nawet podała kwotę co do centa która zostanie mi wyrównana w bieżącym miesiącu w ciągu 10 dni z KG za luty. No i zobaczymy :) Pozdrawiam :)

A mam pytanie , po każdym aktualizowaniu danych co roku dostajemy nową decyzję ? Myślałam, że obowiązuje jedna decyzja a potem trzeba tylko aktualizować dane.
Dotychczas regularnie koresponduję z Familienkasse w Norymbergi bo dostaję od nich pisma, więc póki co nigdzie mnie nie przenieśli. Dlatego nie wiem o co chodzi z tym przenoszeniem. Pozdrawiam:)

witam ponownie :D dostałam Kindergeld :) jeden telefon w ubiegły czwartek (13.03) a dziś dostałam decyzję która była robiona 14 - marca :) i tak oto skończyło się wyczekiwanie . Mamy które czekacie na kg po parę miesięcy i paręnaście , złóżcie wizytę adwokatowi (chyba ze macie wygadanego Niemca znajomego) i niech zadzwoni . u nas jeden telefon załatwił wszystko na co czekaliśmy prawie 10 miesięcy .:ok: pozdrawiam

do agus77-czy otrzymała Pani także kindergeld na dziecko w Polsce?

pani agus77- gratuluję i cieszę się z Pani radości. ja dalej czekam :D ( w kwietniu minie rok- 27 lutego wysłałam pismo i znów cisza) ale juz teraz to mi sie smiac chce po prostu, szkoda zdrowia...chociaż nie, zła jestem nadal! ;) pozdrawiam i wszystkiego dobrego

Lena26xs tak droga Pani dostałam również na dziecko przebywające w Polsce .

Violetta P. ma Pani kogoś znajomego dobrego (Niemca) ??? Ma Pani nadany nr Kindergeldu już ??? Jak tak poprosi Pani znajomego/mą żeby tam zadzwoniono w Pani imieniu.w czwartek miałam pięniądze już na koncie z wyrównaniem od maja ub.roku na syna który tu się urodził i zaległe na pełnoletnią uczącą się córkę oraz na córkę która tu jest ze mną . :)

Jestem w tej samej sytuacji, nawet pisałem już w innym temacie. Od grudnia przelewu brak i zero odpowiedzi na jakiekolwiek maile, telefony itp. Utrzymuję się z KG na studiach, a już kolejny miesiąc brak, opadają mi ręce i nie mam już pojęcia co z tym zrobić :| Boję się, że coś jest w moim przypadku nie tak z papierami i okaże się, że nie wyrównają sami z siebie, tylko czegoś brakuje, a nawet nie mam jak się tego dowiedzieć... Paranoja :/

agus77, przede wszystkim dziekuje za zainteresowanie moim problemem. od kwietnia 2013 nie mam niestety zadnego odezwu ze strony Niemiec! to jest to. zadnej odpowiedzi na moje pismo! na zlozony wniosek, a raczej przedlozenie dokumetnow w celu dalszych swiadczen na syna. do dzis zadnego numeru. 27 stycznia kolejne pismo wyslane priorytetem poleconym z potwierdzeniem odbioru i tez nic! teraz przeczytalam, ze nasze wnioski powinien rozpatrywac Familienkasse Sachen! stad mam pytanie do Pani, skoro otrzymala Pani juz decyzje, to prosze mi napisac, skad. Bautzen_ powinien byc pytajnik, ale cos mi klawiatura szwankuje:rolleyes: Czy jednak wnioski rozpatruje Bautzen czy znow cos innego nas czeka
bardzo dziekuje za odp.i zainteresowanie:(

nalezy sie sprostowanie, tak, mam numer kindergeld, nadany za pierwszym razem, pewnie o to Pani pyta. pozdrawiam i bede wdzieczna za odpowiedz

Witam
Jestem w podobnej sytuacji. Dzieci mieszkają na terenie Niemiec, ostatnie Kindergeld dostałam w grudniu. Dzwoniłam tak i mówią że trzeba czekać bo mają braki kadrowe. Jak długo , nikt nie jest wstanie mi odpowiedzieć.
Jak u was? Ruszyło już coś czy nadal czekacie.

Powrót