brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jesteś aktywna zawodowo w Polsce?Bo ponoć ma to też znaczenie.Jak ja pracuję to pierwszeństwem wypłaty 500+ jest polska i dlatego naciskają na złożenie wniosku.
Jeśli jest się nie aktywnym zawodowo to krajem pierwszym do zapłaty są Niemcy.
I tych aktywnych zawodowo w PL Famielienkasse będzie jako pierwszych ściągało o decyzje odnośnie 500+

Jestem czynna zawodowo w Polsce. Złożyłam o 500+ na dwoje dzieci, aby mieć odmowę na pierwsze dziecko. Kindergeld otrzymałam w maju za dwa lata, w czerwcu pełną kwotę. Jak wcześniej pisałam ktoś w maju i czerwcu otrzymał tylko 13 euro co w/g mnie wynika z obniżenia i wyrównania od kwietnia do kwoty 72 euro jaka ma być przekazywana po odliczeniu 500+ z Kindergeldu.

Witaj Mama2000,
ja złożyłam wczoraj wniosek o 500+ i trochę się przeraziłam ponieważ oni decyzję na 500+ musza wydać od kwietnia i nadpłacić, a przecież od mam wypłacane kindergled w pełnej wysokości cały i teraz pytanie co komu będzie trzeba zwracać bo te miesiące się nałożą-totalne dno z tymi przepisami!!!!
Czy jest tutaj ktoś kto ma więcej informacji?

To super,a o 500+ też złożyłaś wniosek czy czekasz ?

Ja na początku kwietnia złożyłam o 500+ i czekam.

Chyba jeszcze nikt nie otrzymał decyzji z Rops. Ciekawe co dalej z tym bedzie. Ale martwi mnie to ze bedzie trzeba zwrócić albo FAmilienkasse albo w Polsce za miesiąca ktore sie nałożą.

LILA LU napisał:
Do Anwit,
ale jak w polsce mieszkaja dzieci i w polsce jest się aktywnym zawodowo to niedostanie się z Ropsu decyzji odmownej na 500+.
Jest może ktoś tutaj komu Familienkasse obniżyła kindergeld o 500+ lub przysłała jakiś wniosek?

Dostanie się decyzję - dokładnie w takiej sytuacji jestem i czekam na decyzję. Jeśli pozytywną - dostanę 500zł w Polsce a w Niemczech mi to odliczą. Jeśli negatywną to będzie jasna sytuacja dla Niemców. Prawda? Nie muszą się zastanawiać czy te 500zł mi potrącić czy nie bo dostaną wszystko czarno na białym z ROPS. Podejrzewam że każdy kto nie będzie miał decyzji z Polski dostanie o 500zł mniej kindergeldu. I założe się że tak będzie.

Do Anwit1,
ja mam 2 córki objete koordynacją i na 2 na pewno 500+ zostanie mi przyznane,ale dla mnie najbardziej niepokojące jest to,że Rops wyda decyzję i nadpłaci od kwietnie 500+ i jak niemcy z ROPSU otrzymają decyzję a nie idzie to z dnia na dzień to będzie trzeba do Familienkasse zwrócić kindergeld za te miesiące.
I to jest chore.Ponadto nie będzie tak jak myślisz,ze pójdzie to płynnie bo w ROPSIE już mają przypadki gdzie niemcy przez 500+ wstrzymali całe świadczenia oczywiście tłumacząc że je nadpłacą....

LILA LU napisał:
Do Anwit1,
w ROPSIE już mają przypadki gdzie niemcy przez 500+ wstrzymali całe świadczenia oczywiście tłumacząc że je nadpłacą....

Dokładnie -a skoro wstrzymują albo wypłacają mniej to potwierdza moją teorię że trzeba decyzje z ROPS mieć obojętnie jaka by była. Co z tego że wypłaty mogą się na siebie nałożyć? Przecież to normalne że albo tu się należy albo tu i jak się nie należnie pobrało to trzeba oddać. Normalna sprawa. A doświadczenie mnie nauczyło że na wszystko trzeba mieć papier.
Wiem że teraz nic nie idzie płynnie, ja na 500+ wniosek złożyłam początkiem kwietnia i do dziś nie dostałam nic. A KG mam wstrzymany od października 2015 - dostałam ankietę do wypełnienia i odkąd odesłałam co trzeba to wstrzymali mi KG. Ale tak to w Niemczech wygląda. Trzeba cierpliwości i papieru na wszystko.

A jeśli nie będziemy mieli decyzji z ROPS to co Niemcy zrobią? Każą nam zwracać po te 500zł w przeliczeniu na euro za każdy miesiąc bo stwierdzą że mogliśmy to pobrać w Polsce. Zawsze pierwszeństwo wypłaty świadczeń rodzinnych przysługuje w kraju zamieszkania dzieci i dlatego tak robią.
W związku z powyższym zawsze składam wnioski o świadczenia rodzinne w Polsce po to tylko żeby mieć decyzję odmowną. To samo tyczy się 500+. Tak robię i tak radzę wszystkim. Bo jak przyjdzie z Niemiec decyzja o zwrocie to nie będzie że boli tylko trzeba będzie w ciągu kilku dni zrobić przelew.

Poza tym - uważam że po otrzymaniu pozytywnej decyzji ROPS - można już sobie odpowiednią kwotę pozostawić na koncie w celu ewentualnego zwrotu. Nie jest to chyba straszny problem.

Mam trochę inne pytanie do Państwa, od września zaczynam dwuletnia szkołę policealna i zastanawiam sie czy dalej bedzie mi przysługiwało kindergeld ?

Cześć dziewczyny!
Ja wreszcie po ok. 3 miesiącach czekania otrzymałam decyzję z ROPS'u.
Decyzja odmawia przyznania świadczenia wychowawczego 500+.
Czyli tak jak pisałam od początku i miałam rację,że MI się nie należy ;)
Decyzję wraz z uzasadnieniem przeczytam w całości za 2 tyg bo wtedy wrócę do domu z wakacji,a to ze odmowna wiem po telefonicznej rozmowie z siostrą która tą korespondencję otworzyła.
Podkreślam że z dziećmi mieszkam w PL,nie pracuję,a dochody uzyskuje jedynie mój mąż w Niemczech.
A Wy? macie jakieś decyzje w sprawie 500+?
Pozdrawiam!

Cześć
Ja również otrzymałam decyzję z ROPS po 4 miesiącach czekania.
Przyznano mi 500zł tylko na jedną córkę, ja pracuję i mieszkam w PL.
Info o tym przeslano do FK Chemitz a oni od lutego milczą jak zaczarowani. Myślę,że jak coś to już odliczą te 500 zł.
Więc nadal cierpliwie czekam.
Pozdrawiam

Ktoś był w podobnej sytuacji? Mąż pracuje w niemczech, ja z dziećmi w pl. Jest pracownikiem oddelegowanym. Kindergeld splacili nam do czerwca 2016. Teraz znów złożyliśmy i czekamy na decyzję. W maju do ropsu poszedł wniosek na 500 +. Za decyzja nadal czekam. Dodam tylko, że kiedy wcześniej skladalismy dokumenty o rodzinne w pl, po to aby mieć decyzję odmowna, przychodziło pismo, że koordynacja nie zachodzi. Czy w takiej sytuacji przyznają 500+ na drugie dziecko?

Ostatnia edycja:
Witaj Agla ,
chciałam zapytac czy pomniejszyli Ci już kindergeld o te 500+ bo ja jestem takiej samej sytuacji,ale nic jeszcze z Familienkasse nie dostałam.

Powrót