brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witaj LILA LU
Dostałam w tym miesiącu zaległy kindergelt , ale narazie nie potrącili mi 500+ mimo że dokumenty z ROPS były już w FK. I zastanawiam się czy coś przeoczyli czy rzeczywiście nie będą potrącać 500+.
Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę się podzielić.
Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz. Ja z ROpsu jeszcze nic nie dostałam, dziwne ze nic Ci nie potracili.
Mnie ciekawi jeszcze czy oni potrącają wstecz bo przeciez w Polsce od kwietnia 500+musza Ci wypłacić i pewnie od kwietnia ten kindergeld bedzie trzeba zwrócić tak sadze,ale pewna nie jestem.
Moze jest tutak ktos kto ma wiecej informacji i sie do nas odezwie.

Witam LILA LU I Jak dostalas juz jakas odpowiedz z rops?ja zlozylam wniosek 2 maja i cisza do dzis!nie wiem czy pisać jakieś ponaglenie czy nic to nie da?proszę od radę

Witaj,nic jeszcze nie dostałam,a składałam w czerwcu. Ja mam 3 corki i na 3 nie dostaje tez 500 + bo Rops musi wydać pismo,ze na nia nie zachodzi koordynacja.
Z tego to co wiem to długo sie czeka na decyzje. Mam kuzynkę ,ktora składała w kwietniu i tez nic jeszcze nie otrzymała z ROpsu.

Dziękuje za odpowiedz. Pisze dziś pismo do ROPS o wyjaśnienie dlaczego tak długo to trwa i na jakim w ogóle etapie jest moja sprawa. Podobno maja na to trzy miesiace.

Witam:) tak jak mówiłam napisałam do ropsu najpierw poczta tradycyjna i mailem!otrzymałam wiadomość na maila że mój wniosek jest w trakcie sporządzania. Do dwóch tygodni powinnam spodziewać się decyzji. W końcu. Nie wierzyłam że podpiszą na moje ponaglenie!

Witam. Moj maz pracuje od maja w niemczech. Ja z dziecmi jestem w PL. Chcemy teraz zlozyc wniosek o Kindergeld. Mam pytanie- czy to prawda ze lepiej poczekac do pierwszego rozliczenia rocznego meza? Ze wtedy jest latwiej dostac? I powiedzcie mi jak dlugo czekaliscie na przyznanie? Bo slyszalam ze przyznanie KG graniczy z cudem. Jaka firme mozecie polecic do pomocy z zalatwianiu formalnosci???

Witaj, napisz czy Niemcy potracili Ci w tym miesiącu to 500+ ?
Pozdrawiam
Magda

Witaj Agla111, napisz czy Niemcy potracili Ci w tym miesiącu to 500+ ?
Pozdrawiam
Magda

Witam. Chciałam zapytać czy to prawda że Niemcy nie będą wyplacac już kindergeld na dzieci które mieszkają w Polsce ? Jedynie na te które już kindergeld maja przyznane i wypłacane a osoby które chciałyby się starac teraz już nie będą otrzymywać. Czy ktoś cos wie na ten temat ?

Witam, czy dostali Państwo kindergeld za grudzień w wyznaczonym dla Państwa terminie? Powinienem dostać 13-14 grudnia lecz pieniędzy nadal nie mam. Czy ktoś ma podobny problem?

Witam,
tak dostałam w terminie planowo.A pani dzieci sa w Polsce czy za granicą?

Witam jest ktoś może komu wstrzymano wypłatę kindergeld ? miałam podobną sytuację w zeszłym roku od stycznia do marca ale że znowu:o? Powinnam dostać w poniedziałek 6 listopada myślałam ,że może dziś, ale niestety nic.....:mad:

A dostałaś ankietę wcześniej do wyplenienia? Mi przysłali ankietę z jakos 2 mc temu. Kolejna sprawa to czy pobierasz 500+ i czy ich o tym powiadomiłas?

Nie nie dostał mąż ankiety....
wcześniej jak nam wstrzymali też nie dostał .....
Nie pobieram nawet nie składałam papierów o 500+ z tego co się orientuję jak jestem osobą bezrobotną i mieszkam z dziećmi w PL to chyba pierwszeństwo wypłaty ma karaj gdzie pracuje mąż czyli nIemcy

no właśnie nie wiem czy przez to pani nie wstrzymali ponieważ nawet w takim przypadku gdzie Niemcy maja pierwszeństwo do wypłaty to Familienkasse i tak żąda decyzji z ROPSU.
Wszędzie o tym piszą żeby składać wnioski.A dlaczego wstrzymali pani rok temu ?

ania37284 napisał:
Witam jest ktoś może komu wstrzymano wypłatę kindergeld ? miałam podobną sytuację w zeszłym roku od stycznia do marca ale że znowu:o? Powinnam dostać w poniedziałek 6 listopada myślałam ,że może dziś, ale niestety nic.....:mad:

Kurczę,nawet nie strasz...znowu zaczynają??? :mad: Ja również w ub. roku miałam wstrzymany od lutego do kwietnia (do dziś dnia nie wiemy dlaczego) :/,zobaczymy czy w tym miesiącu przyjdzie,ja spodziewam się 17 XI
Mąż miał ankietę jakiś miesiąc temu,od razu wypełnił i odesłał.
Ja złożyłam wniosek o 500+ mimo iż wiem, że mi się nie należy ,tylko po to żeby dostać decyzję odmowną,która będzie podstawą do ewentualnego wypisania zaświadczenia o niepobieraniu tego świadczenia w PL. Wniosek wylądował w ROPS i nadal czekam na decyzję.
Dodam ze rok temu jak weszło to świadczenie również składałam wniosek żeby mieć tą decyzję,o czym pisałam w tym wątku,ale nie była mi póki co do niczego potrzebna, jednak FK była poinformowana o tym ze składałam taki wniosek i że nie należy mi się,żadnej blokady KG po tym nie było.

Polecam lekturę tego artukułu https://www.mypolacy.de/polska,0/s/...owiazkowo-zloz-wniosek-w-polsce-o-zasilek-500

Ostatnia edycja:
Powrót