Brak przelewu, towar wysłany, klient się nie odzywa.

• Autor wątku Autor wątku ctr_tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ctr_tomi

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, mam następujący problem, sprzedałem towar przez sklep internetowy, klient wybrał opcję przelew. Przez pomyłkę towar poszedł bez zapłaty. Przelewu do tej pory nie ma. Pomimo ponagleń telefonicznych oraz wezwania do zapłaty - wysłanego póki co mailem nie mogę się doczekać ani zwrotu towaru ani pieniędzy za towar, sprawa ciągnie się już 2 tygodnie.
Z towarem poszła faktura, na której niestety jest stwierdzenie, że za towar zapłacono z góry.
Czy jestem na straconej pozycji i jeżeli klient będzie szedł w zaparte i nie odda ani towaru ani pieniędzy, nie mam prawa dochodzić roszczeń?
Jakie kroki mogę w tej chwili podjąć?

Jedyna opcja to sad cywilny bo do umowy miedzy wami doszlo.
Posiadasz dowod odbioru towaru ?

Na pewno nie jestes na straconej pozycji najwyzej troche czasu to zajmie.

Regand napisał:
Jedyna opcja to sad cywilny bo do umowy miedzy wami doszlo.
Posiadasz dowod odbioru towaru ?

Oczywiście, przesyłka została nadana kurierem UPS, mam dowód kiedy odebrano paczkę itd.

No to juz wiesz ktoredy droga.
Mozesz mu wyslac jeszcze wezwanie do zaplaty z informacja, ze w innym przypadku kierujesz sprawe do sadu cywilnego.

Regand napisał:
No to juz wiesz ktoredy droga.
Mozesz mu wyslac jeszcze wezwanie do zaplaty z informacja, ze w innym przypadku kierujesz sprawe do sadu cywilnego.

Także już takie info wysłałem tylko mailem, wysłać jeszcze listem?
Znalazłem coś takiego jak e-sąd, chciałbym złożyć tak sprawę itd.
Czy problemem nie jest fakt, że to ja się pomyliłem i wysłałem towar bez sprawdzenia wpłaty na koncie w dodatku z fakturą, że zapłacone?

Jedynym problemem w esądzie będzie konieczność podania peselu klienta. Najpierw jednak wyślij wezwanie do zapłaty listem za zwrotnyn potwierdzeniem odbioru, a potem do sądu pozew o nakaz zapłaty.

Ale podstawowe pytanie czy pozew jest zasadny i e-sąd przyjmie taki pozew, z którego wynika, że sam wysłałem towar nie patrząc czy zapłata wpłynęła, na dodatek na fv widnieje, że została opłacona?

Powrót