brak przywróconej sprawności po operacji

• Autor wątku Autor wątku smuggie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smuggie

Użytkownik
Odpowiedzi
98
mam za sobą 2 operacje rekonstrukcji więzadła krzyżowego w kolanie, niestety nie powróciłem do takiej sprawności, jak przed wypadkiem. Mogę chodzić, jeździć na rowerze, ale nie ma mowy o bieganiu, czy innych sportach. Kolano ma mały zakres zgięcia, występuje zanik mięśni. Czy mogę starać się o jakiś zasiłek/rentę? Przy obecnej pracy ten problem nie jest szczególnie uciążliwy, ale jest wiele zajęć, których nie jestem w stanie wykonać. ostatnia operacja była 2 lata temu, od wielu miesięcy brak jakiejkolwiek poprawy

smuggie napisał:
Czy mogę starać się o jakiś zasiłek/rentę?
Spróbować możesz. Do ZUS złóż wniosek o rentę, ale czy zostanie ona przyznana, to już jest decyzja lekarza orzecznika.

Moim zdaniem masz bardzo małe szanse z takim schorzeniem, ale to nic nie kosztuje złóż wniosek i wyślij papiery. Sama jestem po 18 operacjach kolana po infekcji gronkowcem który zniszczył całe kolano (chrząstkę, kość, więzadła) liczne rekonstrukcje acl, i przeszczepy chrząstki, kości a obecnie miałam zakładany trzeci zamiennik endoprotezy tego samego kolana w ciągu 5 lat i nie ma poprawy i ZUS potrafił nie przyznać mi renty 3 miesiące przed założeniem pierwszej endoprotezy.

Ostatnia edycja:
raczej małe szanse. Decyduje orzecznik ZUS, który stwierdzi zdolność do pracy w pozycji siedzącej. Oczywiście dostaniesz jakieś orzeczenie o niepełnosprawności (lekkie) przy zachowaniu zdolności do wykonywania określonej pracy. Pomoc udzielić może PFRON.

Powrót