brak świadectwa pracy

• Autor wątku Autor wątku Viola 55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viola 55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
przed sześcioma laty pracowałam w Niedersachsen przez pół roku i zwolniłam się z okresem wypow.2 tygodniowym.Mój pracodawca nie wydał mi żadnych papierów(Arbeitszeugnis,Lohnsteuerbescheinigung)bo był zły że odchodzę.Przez ostatnie 6 lat pracowałam w Berlinie jako pielęgniarka na umowę o pracę .Właśnie się zwolniłam za ustawowym wypowiedzeniem z pracy(1 m-c) i po zakończeniu wypowiedzenia wystąpiłam do pracodawcy z wnioskiem i po dwóch tygodniach z przypomnieniem o wystawienie mi Arbeitszeugnis i Qualifiziertesarbeitszeugnis na które czekam już 1,5 m-ca.Jak do tej pory otrzymałam tylko Lohnsteuerbescheinigung i Sozialbescheinigung.Moje pytanie brzmi.
-co mogę zrobić w obu przypadkach aby uzyskać Arbeitszeugnis jeżeli pracodawcy nie reagują na moje pisemne wnioski i ponaglenia.

Miałam taką sytuację tylko, że w Polsce. Jedyne co mi zostało to Sąd Pracy.

Z Nidersachsen nie ma już obowiązku Ci świadectwa wystawić, gdyż ma na to jedynie lub az 3 lata od dnia zakończenia stosunku pracy.
Wszelkie wnioski składaj do ostatniego pracodawcy na piśmie, żebyś miała w razie co podkładkę do sądu pracy. Tam zadnych kosztow sądowych nie będziesz musiała pokrywac w I instancji. Wyślij temu ostatniemu pracodawcy jeszcze wezwanie do wystawienia Ci Arbeitszeugnis ze wskazaniem daty do kiedy powinien to uczynić.

Powrót