R
Radhezz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 49
Co zrobić w sytuacji, kiedy ze względu na wykonywaną pracę muszę mieć stały meldunek, i mieszkam od lat z rodzicami w wynajmowanym mieszkaniu, ale jego właściciel nie wyraża zgody na zameldowanie w nim nikogo. Z racji że właściciel rzadko przyjeżdża do Polski poprzednia umowa najmu wygasła, a teraz obowiązuje ustna.
I teraz cytując stronę rządową
Fajnie że to napisali, trochę gorzej, że nie podali podstawy prawnej na przeprowadzenie takiego postępowania. Bo tak się składa że wniosek wypełniłem, dołączyłem oświadczenie z opisem sytuacji, i zwrotnie dostałem kwita że mam dostarczyć tytuł prawny do nieruchmości (na podstawie Art. 28 ust. 2a, 2b. ustawy z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności (Dz.U. z 2022 poz. 1191 t.j.)). W ustawie o ochronie ludności nie znalazłem takowego zapisu, więc pewnie jest gdzieś w KPA... No tak się zastanawiam jak zmusić urząd do przeprowadzenia tego postępowania administracyjnego.
I teraz cytując stronę rządową
Problem z zameldowaniem – co robić
Może się zdarzyć, że nie masz praw do lokalu, w którym chcesz się zameldować, albo właściciel lokalu nie chce potwierdzić na formularzu zameldowania, że w nim mieszkasz. Co możesz zrobić?
- złóż formularz meldunkowy do urzędu gminy, na terenie którego położona jest nieruchomość,
- do zgłoszenia dołącz oświadczenie, w którym poinformujesz urząd, dlaczego nie masz wymaganych dokumentów,
- urząd przeprowadzi postępowanie administracyjne i ustali, czy mieszkasz w lokalu, w którym chcesz się zameldować. Jeżeli tak, wyda decyzję administracyjną o zameldowaniu.
Fajnie że to napisali, trochę gorzej, że nie podali podstawy prawnej na przeprowadzenie takiego postępowania. Bo tak się składa że wniosek wypełniłem, dołączyłem oświadczenie z opisem sytuacji, i zwrotnie dostałem kwita że mam dostarczyć tytuł prawny do nieruchmości (na podstawie Art. 28 ust. 2a, 2b. ustawy z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności (Dz.U. z 2022 poz. 1191 t.j.)). W ustawie o ochronie ludności nie znalazłem takowego zapisu, więc pewnie jest gdzieś w KPA... No tak się zastanawiam jak zmusić urząd do przeprowadzenia tego postępowania administracyjnego.