Brak tytuły wykonawczego, zmiana przedstawiciela ustawowego

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Dzień dobry. Krok po kroku opiszę sytuację w 2011r. Zostałem zobowiązany ugodą do płacenia alimentów,powstało zadłużenie gdy straciłem pracę.Przez ten okres , była żona oddała mnie do komornika i pobierała swiadczenie z FA gdzie powstało zobowiazanie .W 2015r ,Zgodnie z wyrokiem rozwodowym Sąd ograniczył prawa mojej byłej żonie, ja przejołem pieczę nad dziećmi, oraz została zmieniona ugoda alimentacyjna z 2011r , w miejsce wczesniej ustalonych alimentów , że matka ma płacić alimenty więc stałem się jako przedstawiciel ustawowy małoletnich. Przekazałem wyrok Komornikowi a ten przestał egzekwowania bieżących ,tylko te zaległe na FA. W 2018 r. Złożyłem powództwo przeciw egzekucyjne, które wyrokiem sądu prawomocnym Sad pozbawił tytułu wykonawczego wykonalności w całości. Komornik umorzył postępowanie w całości ze względu na utratę klauzuli. Praktycznie do dnia dzisiejszego był normalnie od 2018r , Dosłownie kilka miesięcy temu MOPS złożył wniosek o wszczęcie egzekucji bez wyroku z klauzlą ,tylko same decyzje o przyznanych świadczeniach dla byłej przedstawicielki.We wniosku o egzekucję MOPS wskazał bylą żonę jako przedstawiciela pomimo ,że utraciła status w 2015r oraz podał sygnaturę poprzedniej egzekucji zakończonej postanowieniem komornika o umorzeniu postępowania.
Komornik odmówił wszczęcia postępowania uzasadniając tym, że tytul wykonawczy u tracił moc , a MOPS może wszcząć procedurę nienależnie pobranych świadczeń przez moją byłą żonę.
Ponadto MOPS twierdzi, że wyrok o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności nie działa wstecz.
Oczywiście MOPS złożył skargę na komornika do Sądu a ja ,złożyłem taki wniosek w imieniu osób uprawnionych i jako przedstawiciel ustawowy, oraz jako strona postępowania o wszczęcie postępowania wsprawie nienależnie pobranych alimentów. MOPS odmówił wszczęcia stwierdzają że nie jestem stroną i nie posiadam legitymacji do wystąpienia z wnioskiem. Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją?

Czy jest podstawa prawna do prowadzenia postępowania egzekucyjnego?
MOPS nie potrafi mi jej wskazać opiera się tylko na ustawie o pomocy osób uprawnionych do alimentów.
Czy w tym przypadku jestem stroną w sprawie,jako przedstawiciel ustawowy małoletnich?
I mogę wystąpić z wnioskiem w imieniu dzieci, lub swoim jako przedstawiciel ustawowy?

Powrót