S
stokrotka77
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Mam 32 lata i od ukończenia studiów jestem czynna zawodowo: najpierw umowa o pracę przez prawie 6 lat. Potem przez 2 lata kontrakt menedżerski , z którego opłacałam składki obowiązkowe – tzn wszystkie poza chorobowym. 7 miesięcy temu (w pierwszym miesiącu ciąży) podpisałam w tej firmie umowę o pracę. Ze względu na problemy z ciążą poszłam na zwolnienie lekarskie po 2 miesiącach. ZUS twierdzi, że moja umowa była fikcyjna i odmawia mi świadczeń.
Proszę o informację, czy mam rozumieć, że nie przysługuje mi teraz zasiłek macierzyński ani urlop wychowawczy? Do porodu został miesiąc, a decyzja z ZUS właściwie postawiła moje życie na głowie – czy ktoś może poradzić, czy jest jakieś rozwiązanie w takiej sytuacji?
- zatrudnić się gdzieś nie bardzo mam jak – koniec ósmego miesiąca ciąży i problemy ze zdrowiem znacznie utrudniają poszukiwanie pracy
- jestem też komandytariuszem w sp. komandytowej – może stąd opłacać składki? Czy to mi w ogóle coś da?
będę wdzięczna za pomoc
Stokrotka
Proszę o informację, czy mam rozumieć, że nie przysługuje mi teraz zasiłek macierzyński ani urlop wychowawczy? Do porodu został miesiąc, a decyzja z ZUS właściwie postawiła moje życie na głowie – czy ktoś może poradzić, czy jest jakieś rozwiązanie w takiej sytuacji?
- zatrudnić się gdzieś nie bardzo mam jak – koniec ósmego miesiąca ciąży i problemy ze zdrowiem znacznie utrudniają poszukiwanie pracy
- jestem też komandytariuszem w sp. komandytowej – może stąd opłacać składki? Czy to mi w ogóle coś da?
będę wdzięczna za pomoc
Stokrotka