Brak ubezpieczenia i kara nałożona przez kasę chorych

• Autor wątku Autor wątku LukaszKosak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszKosak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z pytaniem czy kasa chorych może naliczyć aż tak dużą opłatę za brak ubezpieczenia - ok 900 Eur za miesiąc?

Klasyczny przypadek, iż z braku wiedzy nie zarejestrowałem się do urzędu pracy tylko na własną rękę szukałem i znalazłem pracę.

Pisma z kasy chorych również do mnie nie trafiały ze względu na zamieszkanie w innym miejscu niż zameldowanie. Za brak reakcji kasa chorych naliczył mi opłatę w wysokości 2700 EUR za 3 miesięczny okres bez ubezpieczenia. Czy ma do tego prawo?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
Lukasz

Niestety zostało to potraktowane jak prywatne ubezpieczenie, po najwyzszej kwocie. Byłas tam ustawowo czy prywatnie ubezpieczony? Wyjaśnij to w Krankenkasse, bo normalnie za miesiąc dobrowolnego ubezpieczenia płaci się ok. 160 E. O innym adresie korespondencyjnym powinienes ich tez niezwłocznie poinformować.

Prywatne ubezpieczenia nie moga zmieniac skladek z miesiaca na miesiac o takie kwoty, u nich ubezpieczenie zalezy od wieku i stanu zdrowia a nie od zarobkow.
To nie byla zadna "kara", tylko tzw. freiwillige Versicherung in der GKV po najwyzszej ustawowej stawce, bo nie mieli ani kontaktu do ciebie ani kwitow na wysokosc twoich zarobkow. Tak to sie konczy, jak sie ma lewe zameldowanie na adresie, na ktorym sie w ogole nie przebywa i na dodatek nikt stamtad nie informuje cie o nadchodzacej korespondencji. Na drugi raz daj sobie spokoj z lewymi zameldowaniami i wszystkie instytucje informuj na biezaca o aktualnym adresie korespondencyjnym.

Powrót