Brak ubezpieczenia OC - wynajem samochodu na czas naprawy samochodu.

• Autor wątku Autor wątku thieri1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thieri1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,.

Prowadzę wypożyczalnie samochodów.

Mój klient wypożyczył u mnie samochód, który miał być potem rozliczony z OC sprawcy, mój klient był poszkodowany.

Po pewnym czasie okazało się iż sprawca zdarzenia drogowego nie miał ważnego ubezpieczenia OC, a likwidację szkody skierowano do ubezpieczyciela mojego klienta, która zostala likwidowana w ramach dobrowolnego ubezpieczenia Autocasco mojego klienta.

Likwidator z Autocasco, poinformował mnie iż nie zapłaci nam za wynajem samochodu przez mojego klienta, gdyż to ubezpieczenie nie obejmuje samochodu zastępczego.

Gdzie muszę teraz skierować się w takiej sytuacji, kto jest odpowiedzialny za zapłatę za wynajem tego samochodu ?

Bardzo proszę o pomoc bo ciężko mam gdziekolwiek uzyskać rzetelne informacje na ten temat, każdy się uchyla od płacenia.

Gdy sprawca nie miał OC, odszkodowanie można uzyskać od UFG. Zgłoszenie szkody i proces likwidacji odbywa się u dowolnego towarzystwa, a na końcu odszkodowanie wypłaca UFG.

Jeśli mieliście umowę cesji odszkodowania to jak wyżej. Jeśli nie, to wzywasz klienta do zapłaty, a on zgłasza swoje roszczenie.

ok, dzięki. A ten klient do jakiego towarzystwa zgłasza to roszczenie ?

Powrót