Brak ubezpieczenia od 6 lat

• Autor wątku Autor wątku arminka_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arminka_a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, liczę że ktoś z Państwa może pomóc.

Okazało się, że moja kuzynka która mieszka w Niemczech (ma meldunek) od 6 lat nie jest ubezpieczona. Historia dość smutna. Jej mama a moja ciocia jest niepełnosprawna. Kuzynka większość pieniędzy zarobionych tutaj przywoziła do Polski, właśnie mamie. Dopiero w zeszłym tygodniu się przyznała, że nie chciała tracić pieniędzy na ubezpieczenie bo to są duże koszty, a mama potrzebowała na leki, opłaty itp.
Cała sprawa wyszła na jaw, bo kuzynka dostała ostrych bóli brzucha i nie chciała jechać na pogotowie. Prawie siłą ją zabraliśmy, na szczęście okazało się to tylko albo aż kamienie nerkowe.
Przyznała że pracuje cały czas ale bez umowy, od lat sprzątała domy prywatne, nigdy się nie interesowałam czy to robi legalnie czy nie... Do głowy mi nie przyszło że nie jest ubezpieczona. Z resztą to też nie moja sprawa żeby o takie rzeczy pytać.
Chcemy jej pomóc, ale nie mamy pojęcia jak to załatwić. Wiem, że gdyby się chciała ubezpieczyć to będzie płacić wstecz. Sama sobie zawaliłam jak tu przyjechałam i płaciłam parę miesięcy wstecz, ale w porównaniu z kuzynką to były grosze.
Być może istnieje inny sposób, tak na szybko znaleźliśmy info że może np. na rok wykupić ubezpieczenie w nfz i tutaj potem.
Proszę napiszcie jeśli wiecie co z tym zrobić. My możemy jej trochę kasy pożyczyć na ewentualne kary ale to będzie i tak mało.

Powrót