Brak ubezpieczenia - potrzebna pilna pomoc lekarska

• Autor wątku Autor wątku Crashed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Crashed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim,

Mam przerwę w opłacaniu składek, po skończonej pracy nie opłacałem sam składek zdrowotnych, miałem w tym czasie jeszcze Polskie ubezpieczenie, nie wiedziełem że ubezpieczenie w Niemczech jest obowiązkowe, nie załatwiłem tej sprawy i teraz zalegam.

Najważniejsze pytanie, jako że ubezpieczenie jest obowiązkowe, oznacza to że mimo zaległości mogę się zgłośić do lekarza? Sprawa jest naprawdę pilna i każdy dzień się dla mnie liczy.

Drugie pytanie, jak odkręcić zaległość? Napisać po prostu list do mojego ubezpieczyciela i poprosić o rozłożenie zaległości na raty?

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam
Jak pójdziesz do lekarza to Twoja karta będzie nie aktualna czyli porada będzie płatna.
Radzę zgłosić się do swojej ubezpieczalni oni wszystko Ci wytłumaczą oraz do domu tam gdzie jesteś zameldowany przyjdzie naliczenie zaległości do spłaty.
Pozdrawiam

Rozumiem że mogę się zgłośić do każdego lekarza i po prostu zapłacić za wizytę? Czy tylko niektórzy przyjmują prywatnie?

Z ubezpieczalnią zrobię jak radzisz. Nie orientujesz się może jak długo ten proces będzie trwał, tzn jak szybko moje ubezpieczenie będzie obowiązywać? Dochodzi do tego weryfikacja mojego ubezpieczenia w Polsce, więc obawiam się że ten proces się przedłuży.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

W niemczech jak pójdziesz do lekarza i wrzucą kartę w czytnik to od razu wyskoczy że jest nie aktywna i albo płacisz za wizytę albo się wycofujes z wizyty ponadto recepta jeżeli lekarz wystawi będzie płatna 100%. Jeżeli zgłosisz się do swojej ubezpieczalni to możesz poprosić przed wyjściem po załatwieniu wszystkich formalności o zaświadczenie które od momentu jego wydania jesteś już ubezpieczony i z tym zaświadczeniem do momenty kiedy przyjdzie na wskazany adres Twoja karta ubezpieczenia możesz chodzić do lekarza.
Karta powinna dotrzeć do Ciebie do dwóch tygodni przy założeniu że zdjęcie na starej karcie odpowiada wizerunkowi i nic się nie zmieniło.
Naliczenie zaległych składek przyjdzie nieco szybciej.
Pozdrawiam

Byłem u lekarza, zapłaciłem za wizytę 25€, co było trochę dla mnie szokiem, bo chyba w Polsce płaci się więcej za prywatną wizytę.

Kontaktowałem się też z ubezpieczalnią, niestety telefonicznie, bo w biurze nie mogłem nic załatwić, zatem nie posiadam wspomnianego zaświadczenia, niemniej sprawa jest w toku.

Dziękuję Ci Andreas niezmiernie za pomoc, naprawdę bardzo mi pomogłeś.

Pozdrawiam, i życzę szczęścia.

Powrót