Brak ubezpieczenia zdrowotnego

• Autor wątku Autor wątku anna.katarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.katarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni? Ewentualnie czy mogę złożyć do niej prośbę o nieujawnianie tej informacji członkom rodziny?

Dziękuję za odpowiedzi.

moim zdaniem nie miała. Zastanawiałoby mnie tylko czy miałaby takie prawo jeśli w dokumentacji medycznej byłoby upoważnienie dla twojej mamy do zasięgania informacji o twoim stanie zdrowia i otrzymywania kopii dokumentacji medycznej (bo info o ubezpieczeniu lub jego braku nie jest informacja o stanie zdrowia) wiec skłanialabym sie ku temu że również nie, ale może jeszcze ktoś sie wypowie w temacie ?

Co do wypisania z przychodni to owszem masz takie prawo, możesz zapisać sie do którejkolwiek przychodni chcesz a możesz nawet nie zapisywać sie do żadnej. Przynależność do POZ to uprawnienie a nie obowiązek.
Tak możesz złożyć prośbę o nieujawnianie informacji na twój temat rodzinie. Masz do tego pełne prawo

Dziękuję! Wiem że mama planuje jutro wizytę w tej przychodni i obawiam się, że taka sytuacja znów może mieć miejsce, dlatego zastanawiam się czy rano tam nie zadzwonić i poprosić o nie rozmawianie z moją rodziną na ten temat.
Rozumiem że taka prośba o nieujawnianie moich informacji rodzinie musi być pisemna?

anna.katarzyna napisał:
Dziękuję! Wiem że mama planuje jutro wizytę w tej przychodni i obawiam się, że taka sytuacja znów może mieć miejsce, dlatego zastanawiam się czy rano tam nie zadzwonić i poprosić o nie rozmawianie z moją rodziną na ten temat.
Rozumiem że taka prośba o nieujawnianie moich informacji rodzinie musi być pisemna?

Co do zasady działa RODO wiec bez upoważnienia do przekazywania tych konkretnych info tak czy siak nie powinni tego robić bez nawet twojej prośby. Ale znając życie jak to czasem bywa (zwlaszcA jeśli to mała miejscowość i wszyscy się znaja) to taka prośba mogła by „wspomóc sytuacje” tzn pokazać im ze wiesz ze tak się dzieje i się na to nie godzisz. Co do formy to już twoja sprawa ale warto zawsze i na wszystko mieć papier 😉 albo chociaż maila…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciekawa sprawa, bo właśnie tam dzwoniłam, rozmawiałam z Panią, prosiłam by nie rozmawiać o tym z rodziną, a ona powiadomiła mnie, że moja karta zdrowia jest już usunięta. Nie ma też jej w archiwum.

Powrót