brak umorzenia egzekucji

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Przepis artykułu 823 k.p.c. stanowi: „ Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania - od ustania przyczyny zawieszenia.”

I tu pytanie co zrobić jak komornik od ponad 3 lat nie dokonał żadnej czynności a nadal nie umorzył postępowania?
Ostatnią czynnością było zajęcie konta 30.01.2012
Takich spraw prowadzi kilka.

asiunianr napisał:
Ostatnią czynnością było zajęcie konta 30.01.2012
Rachunek jest więc zajęty, nie ma przeszkód by egzekucja trwała nadal (wierzyciel nie musiał więc dokonywać czynności potrzebnej do dalszego trwania egzekucji). Nie ma powodu do umorzenia.

ale na rachunku nie ma i nigdy nie było żadnych środków. A więc od ponad 3 lat nic nowego nie zrobił.

Dokładnie, zajęcie jest skuteczne, bo rachunek nadal jest aktywny... Mam tak samo z moimi dłużnikami, rachunki zajęte od dwóch lat i dopiero teraz jakieś grosze przyszły

"Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej"
Więc nie od daty zajęcia? Zajęte są również inne banki gdzie nie mam i nigdy nie posiadałam konta

Powrót