brak umorzenia przez Komornika

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Proszę Was o pomoc. Co mogę zrobić gdy komornik prowadzi kilka egzekucji wobec mnie od 2011 i od tamtej pory nie ściągnął ani grosza a mimo tego nie umarza postępowań. Chciałabym aby umorzył je a ja spłacę zadłużenie bezpośrednio do wierzyciela aby uniknąć kosztów komorniczych. Podobno powinien to uczynić po roku niepodejmowania czynności a minęły już 3 lata

Porozmawiać z wierzycielem ze bedzie Pani mu płaciła w równych ratach i on komornika może wstrzymać.

chyba to nie jest tak bo gdy dogadałam się z wierzycielem w jednej sprawie i ona wstrzymał komornika to komornik naliczył mi opłatę minimalną i teraz ją ściąga.
A mi chodzi o przepis który mówi, że z urzędu komornik umarza postępowanie po roku. A tu już jest ponad 3 lata

Przepisy o które pytasz to art 818 kpc i dalsze. w tym art Art. 823.
Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w
ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania
lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania.
Termin powyższy biegnie od
dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania
– od ustania przyczyny zawieszenia.

Kosztów nie unikniesz....

No tak ale chodzi mi o to że od 3 lat wierzyciel ani komornik nic nie robi. Więc dlaczego komornik nie umarza egzekucji skoro obliguje go do tego prawo?
A ja nie mogę złożyć skargi gdyż termin skargowy minął 3 lata temu...

asiunianr napisał:
A ja nie mogę złożyć skargi gdyż termin skargowy minął 3 lata temu...
Mylisz się. Możesz składać skargę n.p bezczynność, przewlekłość

i za to też muszę zapłacić te 100zł od każdej skargi i sprawy?

Witam
Odnawiam temat ponieważ po kontakcie z komornikiem nic nie udało się mi dowiedzieć.
Komornik od 3 lat nie dokonał żadnej czynności a mimo to nie umarza postępowań. Pisałam skargę do sądu ale kazali zapłacić 100zł za każdą prowadzoną sprawę a jest ich wiele bo to głownie składki na zus. Dlaczego komornik nadal nie umarza postępowania z art. 823 kpc?

Powrót