Brak umowy kupna sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku BlackCherry91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackCherry91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, jakiś czas temu kupiłam samochód z komisu, otrzymałam fakturę VAT. Sprzedawca zapewniał mnie, że bez problemu zarejestruję na tej podstawie auto. Niestety, wcale tak nie jest. W wydziale komunikacji dowiedziałam się, że samochód zarejestruję jeśli dostarczę umowę kupna sprzedaży poprzedniego właściciela z komisem. Teraz nie mogę wyegzekwować tej umowy. Pojazd nie może zostać zarejestrowany, jakie kroki mogę podjąć w tej sytuacji?

Poinformować komis, że jak ci nie dostarczy tej umowy, to ty odstapisz od umowy z powodu istnienia wady prawnej. Problemem nie jest to, że komis sprzedał auto na fakturę(to jest ok), tylko to, że zapewne w papierach właścicielem jest nadal poprzedni właściciel auta. Pani w wydziale słusznie ci odmówiła rejestracji auta. Wg. Dokumentów auto należy do pana A, a ty masz umowę kupna od komisu B. Z dokumentów póki co wygląda to tak, że komis sprzedał ci auto, którego nie był wlascicielem- wada prawna sprzedanej rzeczy.

Dziękuję za podpowiedź. Oczywiście wiem, że sprzedaż na fakturę VAT jest ok, ale pytałam się właściciela czy ta faktura wystarczy do rejestracji pojazdu i czy nie potrzebuję umowy kupna sprzedaży, odpowiedział opryskliwie, że on sprzedaje już jakiś czas i ta faktura wystarczy. Zaufałam, teraz wiem, że był to błąd. A teraz nie mogę się doprosić tej umowy.

Pozostaje zwrócić pojazd ze względu na wadę prawną. Jak w DR nie widnieje komis jako właściciel a pan Kowalski to albo musisz mieć umowę z panem Kowalskim albo musi ją mieć i przekazać komis bo na jakiejś podstawie nabył prawo własności pojazdu. Co innego gdyby komis zarejestrował pojazd po kupnie na siebie ale pewnie pożałował 200zł i tego nie zrobił. A umowy dać nie chce bo pewnie jest tak jakaś niska kwota zakupu albo jakiś zapis

Może się też okazać, że był kupiony wrak po calce

Powrót