Brak umowy

• Autor wątku Autor wątku adliner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adliner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam 2 pytania;
1. Pracowałem przez miesiąc dla firmy na umowę zlecenie, jednak umowy nigdy nie widziałem ani jej nie podpisywałem. Po zakończeniu pracy otrzymałem mniej pieniędzy niż było to ustnie uzgadniane, a żadną pisemną umową nie dysponuje. Jestem jedynie w posiadaniu nagrania mojej rozmowy telefonicznej z której wynika ile pieniędzy powinienem otrzymać. Co mogę w takim przypadku zrobić?

2. Praca wykonywana była na umowę zlecenie, jednak pracować musiałem zgodnie z wyznaczonym grafikiem, w określonych godzinach, a grafik każdego dnia po zakończeniu pracy był podpisywany przez kierownika. Czy jest to zgodne z założeniami umowy zlecenia, czy może świadczy o istnieniu stosunku pracy?

Pan również postąpił nie prawidłowo. Pracował Pan " na czarno"

[cytat="MSzcz"]Pan również postąpił nie prawidłowo. Pracował Pan " na czarno"[/cytat]

Prace rozpocząłem pod koniec lipca i umowa którą otrzymałem obowiązywała do końca lipca, jednak z rozpoczęciem nowego miesiąca pracowałem nadal na co miałem otrzymać kolejną umowę - tak się nie stało. Czy w takim przypadku umowa ustna nie jest tak samo zobowiązująca? Ponadto wydaje mi się, że podatek został odprowadzony chociaż na to nie mam żadnego potwierdzenia, zatem nie do końca była to praca wykonywana "na czarno".

[cytat:1bugajqi]
Pracował Pan " na czarno"
[/cytat:1bugajqi]
ciekawe bo z tego co pamiętam to zawarcie umowy zlecenia nie wymaga zachowania formy pisemnej

1. umowa ustna jest jak najbardziej wiążąca, ale w przypadku wystąpienia żądaniem zapłaty wynagrodzenia to Pan będzie musiał udowodnić, w jakiej wysokości wynagrodzenie zostało ustalone ustnie - zdaje się że dowodem w ewentualnym sporze może być Pana nagranie

2. to że pracował Pan wg grafika nie przesądza o powstaniu stosunku pracy - w tym przypadku będzie miało także znaczenie czy praca była wykonywana samodzielnie przez Pana czy pod kierownictwem drugiej strony w czasied i miejscu przez nią wyznaczonym. Musi wystepować zatem stosunek faktycznego podporzadkowania. (art. 22 k.p.)

Powrót