brak ważnego dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku Katarzynak995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzynak995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dobry wieczór,

Moja mama mieszka na stałe we Włoszech. Posiada dowód osobisty włoski ale jest obywatelką Polski..

Dowód polski natomiast ma nieważny a musi przylecieć do Polski pilnie. Czy na dowodzie włoskim może to zrobić??

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

:serce:

Katarzynak995 napisał:
Czy na dowodzie włoskim może to zrobić??
Tak, jest obywatelem UE, nie musi okazywać dowodu osobistego ani paszportu, kiedy wjeżdża z jednego kraju strefy Schengen do drugiego, ale musi mieć przy sobie jakiś dokument tożsamości w razie jakiejś kontroli.

Dziękuję za odpowiedź. Dziwna sytuacja jednak dzisiaj miała miejsce, mama nie została wpuszczona na pokład samolotu właśnie z tym dowodem włoskim. Powiedziano jej, że ten dowód obowiązuje tylko we Włoszech.. czy to rzeczywiście prawda? Tak jak pisałam wyżej mama nie ma obywatelstwa włoskiego, tylko dowód. Natomiast dowód polski jest nieważny

Powiedz mamie żeby udała się do polskiej ambasady i tam wyrobiła paszport.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Włoski DO jest trochę inny niż np. Polski bo może go dostać osoba która nie jest obywatelem Włoch a jedynie tam mieszka. Nie potwierdza więc bycia obywatelem UE i w zasadzie jest ważny w załatwianiu spraw we Włoszech. Trzeba mieć inny ważny dokument.

Powrót