Brak ważnej legitymacji studenckiej

• Autor wątku Autor wątku kuba_87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba_87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dnia 2010.11.18 jechałem bez przedłużonej legitymacji studenckiej(studiuję medycynę, IV rok) .Z racji tego że posiadałem ulgowy bilet, kontroler wystawił mi mandat na niewielka kwotę(16-18zł). Niestety zapomniałem o jego zapłaceniu i po dwóch miesiącach , otrzymałem monit przedsądowy , z kwotą do zapłaty ponad 170zł. NIe zostałem wcześniej poinformowany o tym , że kwota może aż tak wzrosnąc.
Czy istnieje możliwość rozwiązania sprawy w taki sposób , żeby zapłacic karę zblizoną do pierwotnej kwoty??
Z góry dziękuję za odpowiedź

Kuba

Nie wiem gdzie mieszkasz więc odpowiedź będzie ogólna a szczegóły możesz sprawdzić w regulaminie przewożów. Jeżeli jedziesz bez ważnego biletu albo dokumentu uprawniającego do zniżki to kontroler biletów wystawia ci za to "mandat" w wysokości przewidzianej w taryfie. Jeżeli posiadasz bilet okresowy imienny lub dokument uprawniający do zniżki a nie masz go przy sobie w chwili kontroli możesz zgłosić się do przedsiębiorstwa komunikacji miejskiej, okazać bliet okresowy lub dokument i wnieść opłatę manipulacyjną. Zwykle masz na to około tygodnia. Po tym okresie opłata dodatkowa za brak biletu lub dokumentu uprawniającego do zniżki staje się wymagalna i przedsiębiorstwo przewozowe zwróci się do ciebie z wezwaniem do zapłaty. Możesz próbować negocjować ale prawdopodobnie będziesz musiał zapłacić pełną kwotę.

Cholera...szkoda...
Myslałem że w takich sytuacjach, sprawa ma sie podobnie jak z mandatami za prędkość, tzn , jesli np dostanie sie karę w wysokości 200zł i nie zapłaci do konca miesiąca, to odsetki wyniosą w granicach 10 zł.
Nikt nie poinformował mnie , że w razie nie okazania ważnej legitymacji studenckiej w przeciągu 7 dni, bedę musiał zapłacić dziesięciokrotnośc kary otrzymanej w tramwaju :/ . Studentem jestem cały czas, nie wiedziałem że muszę to udowodnić w przeciągu tygodnia.
Tak czy owak, dziekuję za szybką odpowiedz, bardzo mi pan pomógł

Powrót