brak wezwania na rozprawe

• Autor wątku Autor wątku KAJAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KAJAX

Użytkownik
Odpowiedzi
32
dnia 27.05 08r miałam sprawe karną z art 286 kk na rozprawę główną się stawiłam lecz nie wszyscy świadkowie się stawili i sąd przerwał rozprawę do 17.06.08r oraz pouczył mnie ze nie muszę się stawiać na następne rozprawyi ze sąd wyda wyrok zaoczny ponadto dodał że i na tę rozprawe też nie musiałam przyjeżdzać -dodam ze mieszkam w Holandii i ze na wezwaniu miałam napisane stawiennictwo obowiązkowe. Na następną rozprawę nie pojechałam-za przyzwoleniem sądu - a świadkowie nadal się nie stawili, sąd na rozprawie nie podał terminu następnej rozprawy (wiem bo był na niej mój mąż -jedyny ze świadków który sie stawił) wczoraj zadzwoniłam do sądu co dalej ze sprawą i dowiedziałam się ze 24.06.08 była publikacja wyroku i ze jest dla mnie niekożystny ale juz jaki wyrok zapadł tego mi nie powiedzieli. Spytałam więc kiedy wyrok zostanie mi dostarczony to mi powiedzieli ze sąd nie nakazał wysyłać mi wyrok,dodam jeszcze ze nie dostalam zawiadomienia ze 24.06.08 odbędzie się publikacja wyroku. mam w zwiazku z tym pytanie czy sąd mógł tak postąpić czy ja mam być wrószką i sama przepowiadać terminy rozpraw ? co teraz mam zrobić aby złożyć apelację?

Wynika z tgo , że wyrok nie był zaoczny.
Wydaje mi sięm, ze jedyne co można zrobić to złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku oraz równocześnie wniosek o sporządzenie uzasadnienia.
W uzasadnieniu wniosku o przywrócenie terminu podnieść podane przez panią okoliczności.

Może komuś innemu coś jeszcze przyjdzie do głowy.

tak też zrobiłam -złożyłam wnosek o przywrócenie terminu na apelację teraz czekam na rozpatrzenie, ale mam jeszcze pytanie czy jeśli rozpatrzą pozytywnie to przyślą mi uzasadnienie wyroku czy muszę złożyć jeszcze jeden wniosek?

Po terminie ogłoszenia wyroku mozna domniemać iz sprawa pomimo niestawiennictwa swiadków zakończyła sie i odroczono ogłoszenie wyroku, co do dnia by się zgadzało.
Mozna spróbowac złozyc wniosek, jesli w prtokole jest zapisane że nie musi pani przyjeżdzac na ta rozprawę 17 czerwca pomimo stawiennictwa obowiazkowego. Jednakże trudno przewidziec efekt.
Jest Uchwała SN z dnia 25 czerwca 1968 r. III CZP 62/68 niekorzystna dla nas, ale nie wiemy tez co znajduje sie protokole przy uzasadnianiu pani nieobecności.
Jednakze powinna pani złozyc wniosek o przywrócenie terminu do złożenia wniosku o sporządzenie i doreczenie uzasadnienie. Do tego wniosku nalezy dołaczyć wniosek o doreczenie uzasadnienia. jesli złozyła pani wniosek o przywrócenie terminu do złożenia apelacji to powinna pani załączyc do niego apelację.
Mój poprzednik pisząc o wniosku o przywrócenie terminu pisał o przywróceniu terminu do złożenia wniosku o doręczenie uzasadnienia nie do złożenia apelacji.

Adwokat doradził mi takie pismo i napisał - a czy na posiedzenie o przywrócenie tego terminu będę wzywana?

[cytat="KAJAX":3kvmdyfe] czy na posiedzenie o przywrócenie tego terminu będę wzywana?[/cytat:3kvmdyfe]

Co do zasady nie (nie ma tu nawet obowiązku zawiadamiania Cię o terminie posiedzenia a nie tylko wzywania do stawiennictwa). Ale Sąd ma prawo wezwać Cię na każde posiedzenie jeśli uzna to za konieczne.

Przecież sama pani pisze ze adwokat pani doradził złozyc wniosek o przywrócenie terminu na apelację. We wniosku tym nie ma wniosku o sporzadzenie i doreczenie uzasadnienia. Więc o ile pani ten termin przywrócą, to albo potraktują ten wnioske , z uwagi iz działa pani bez adwokata, jako wniosek o doreczenie uzasadnienia, albo go potraktują jako wnioske który pani złozyła, czyli nie doreczą uzasadnienia. 8)
Bo prosze zauważyc, iz jest dosyc znaczna róznica miedzy wnioskami o których my piszemy, a między tym który pani złozyła. Chociaz jeżeli sąd będzie przychylny to tą "drobna" róznicę pominie w swoich rozważaniach. :)
Jednakże zauwazyc należy, majac na uwadze dosłowna treść pani wniosku, iż przepis art. 168 § 1 kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności procesowej bez swojej winy, sąd na jej wniosek postanowi przywrócenie terminu. Zaś zgodnie z brzmieniem art. 169 § 1 i § 3 kodeksu postępowania cywilnego, wniosek o przywrócenie terminu powinien być wniesiony do sądu, w którym czynność miała być dokonana, w ciągu tygodnia od czasu ustania przyczyny uchybienia terminu, a równocześnie z wnioskiem strona zobowiązana jest do dokonania czynności procesowej. W związku z powyższym przesłanką konieczną i niezbędną do rozpatrzenia przez sąd pani wniosku o przywrócenie terminu jest zadośćuczynienie czynności, która jest podstawą tego wniosku, czyli złozenie apelacji. W przeciwnym razie sąd odrzuci wniosek z uwagi na niespełnienie warunków formalnych do złożenia takiego wniosku. Niezałączenie apelacji jest brakiem formalnym wniosku o przywrócenie terminu, podlegającym uzupełnieniu w trybie art. 130 § 1 kpc.

[cytat="Toledo":3dpa6wsg] Chociaz jeżeli sąd będzie przychylny to tą "drobna" róznicę pominie w swoich rozważaniach. :)[/cytat:3dpa6wsg]

Wątpię. Może przeoczy przez nieuwagę, ale raczej nie pominie świadomie.
Bardziej prawdopodobnbe, że wbrew literalnej treści wniosku uzna to za wniosek o przywrócenie terminu do złożenia wniosku o uzasadnienie, ale głowy za to też nie dam.

[cytat:3dpa6wsg]przepis art. 168 § 1 kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że [/cytat:3dpa6wsg]

Przypomnę, że temat dotyczy sprawy karnej a nie cywilnej.

Nie pisze ani o przeoczeniu, ani o świadomym pominieciu, raczej o uznaniu przez są, iz strona działajaca bez adwokata błędnie oznaczyła pismo i uzna to za wniosek jaki prawidłowo powinien byc złozony, jednakże wówczas i tak wezwie Pania do dokonania czynności, tj. złożenia wniosku o sporządzenie uzasadnienia/ wzglednie apelacji.

Nie trzeba przypominać
Art. 126. § 1. kpk Jeżeli niedotrzymanie terminu zawitego nastąpiło z przyczyn od strony niezależnych, strona w zawitym terminie 7 dni od daty ustania przeszkody może zgłosić wniosek o przywrócenie terminu, dopełniając jednocześnie czynności, która miała być w terminie wykonana; to samo stosuje się do osób nie będących stronami.

Zasady dla pani są te same. Myslałam o kpc z rozpędu.

Powrót