Brak Wynagrodzenia !! CO Robić??!!

• Autor wątku Autor wątku Czesterek1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czesterek1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam sprawę do przedstawienia taka, pracowałem Niemczech wróciłem do polski przy zwolnieniu za po rozumieniem stron.Jestem już w Polsce 2 tygodnie dzwonie do mojego pracodawcy że nie dostałem wynagrodzenia za czerwiec.... Szef twierdzi ze wysłał pieniądze do polski a jak się w banku pytam czy przyszedł jakiś przelew to mówią ze nic nie ma i nie było... i co ja mam teraz zrobić jak możecie pomóżcie dodaje do tego że robiłem na umowę o pracę na okresie probnym !!! Proszę o Szybkie Odpowiedzi... Dziękuje z góry:(:(:(

Ostatnia edycja:
RE: [B]Brak Wynagrodzenia !! CO Robić??!![/B]

Jaka umowa i z kim? Firma z siedziba w PL wyslala cie do DE czy jak?

Poniewaz mieszkalam w niemczech co nieco sie orientuje, podalas konto bankowe polskie czy niemieckie?? jesli polskie powinnas podac numer konta poprzedzajac to PL i jeszcze jakis jest kod, ktory powinnas dac pracodawcy zeby wyslal prawidlowo przelew, kod ten otrzymasz w swoim banku.

regand napisał:
Jaka umowa i z kim? Firma z siedziba w PL wyslala cie do DE czy jak?

TA polska firma wysłała do niemiec umowa na czas okreslony jako pracownik tymczasowy ale w niemczech dopiero umowe podpisałem jak przyjachalem na miejsce

Amazonka1988 napisał:
Poniewaz mieszkalam w niemczech co nieco sie orientuje, podalas konto bankowe polskie czy niemieckie?? jesli polskie powinnas podac numer konta poprzedzajac to PL i jeszcze jakis jest kod, ktory powinnas dac pracodawcy zeby wyslal prawidlowo przelew, kod ten otrzymasz w swoim banku.

Tak podawałem 1 wypłata wpłyneła ale 2 i 3-cia nie i niewiem co robic!!:confused:

Czesterek1991 napisał:
TA polska firma wysłała do niemiec umowa na czas okreslony jako pracownik tymczasowy ale w niemczech dopiero umowe podpisałem jak przyjachalem na miejsce

Więc umowę podpisałeś z niemiecką firmą? Tylko że wtedy nie była to raczej praca tymczasowa.

Wezwać do zapłaty, wyznaczyć termin, przy braku zapłaty pozwać. Jeżeli umowę masz z niemiecką firmą, musisz pozwać ich w Niemczech, jeżeli z Polską, w Polsce. Jak nie masz pieniędzy na prawnika i sąd, możesz uzyskać zwolnienie z kosztów procesu i zastępstwa w Niemczech.

Napisz do nich, ze pieniądze nie wpłynęły, że mają przesłać dowód przelewu, skoro twierdzą, że wysłali przelew. Jeśli tego nie zrobią i nie przeleją w ciągu kolejnych 2 tygodni, będziesz musiał pozwać ich w Niemczech.

Pozdrawiam
Piotr Kozlowski
Rechtsanwalt/adwokat niemiecki

Powrót